Zlínský kraj může čerpat 156 milionů korun na výměnu kotlů obyvatel

ZLÍNSKÝ KRAJ – Až 156 milionů korun mohou v prvním ze tří kol získat na obměnu kotle lidé ve Zlínském kraji. Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo pro kraje výzvu na výměnu nevyhovujících zdrojů na tuhá paliva, která se týká i Zlínského kraje, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí zlínského hejtmanství Renata Škrobálková.

Zlínský kraj může připravovat podmínky pro získání dotace. „V první etapě takzvaných kotlíkových dotací mají být do krajů zaslány tři miliardy korun z celkových devíti, se kterými se počítá. Konkrétně pro Zlínský kraj je to v prvním kole 156 milionů z celkových 481 milionů na všechny tři výzvy, které mají být vyhlášené do konce roku 2020,“ uvedla Škrobálková.

Maximální výše dotace je 150 tisíc korun, minimální 20 tisíc korun. „Přestože ministerstvo v této záležitosti spustilo docela masivní informační kampaň, je potřeba uvést na pravou míru to, že o dotaci budou moct koncoví uživatelé žádat až tehdy, když ministerstvo znovu schválí nastavení programu Zlínskému kraji. A to bude s největší pravděpodobností nejdříve ke konci roku,“ uvedl náměstek hejtmana Ivan Mařák, který je zodpovědný za oblast životního prostředí.

Nastavení kotlíkového programu musí nejprve schválit Zastupitelstvo Zlínského kraje. Jeho nejbližší jednání je 23. září. Teprve pak se podmínky zašlou ke schválení na ministerstvo. „Pak záleží na něm, jak bude rychlé a nastavení programu schválí. My jsme připravení,“ doplnil Mařák.

Podle Škrobálkové se už dnes předpokládá, že se podpora bude vztahovat na stavební práce, dodávky a služby spojené s realizací kotle na pevná paliva, tepelné čerpadlo, plynový kondenzační kotel, solární termické soustavy, nové otopné soustavy nebo její opravy. „Máme už dnes vyčleněno šest až devět pracovníků, kteří se budou dotacím na kotle věnovat,“ řekl Martin Kobzáň, vedoucí odboru řízení dotačních programů. „Na základě předběžného průzkumu, který jsme dělali mezi obcemi i občany, už dnes v době prázdnin víme přibližně o 600 žádostech,“ doplnila Miroslava Knotková z Energetické agentury Zlínského kraje. První žádosti by se mohly na kraji fakticky objevit na konci letošního roku.

Cílem programů je dosáhnout v celé republice výměny 80 tisíc nevyhovujících kotlů. Ve Zlínském kraji by se výměna měla dotknout více než 4000 kotlů, v první etapě minimálně tisícovky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x