Fotograf Šilha pokřtí ve zlínské zoo mládě tučňáka

ZLÍN - V Zoo Zlín pokřtí v pátek 17. července mládě tučňáka Humboldtového. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Kmotrem malého tučňáka se stane jeden z neznámějších českých fotografů přírody a cestovatel Václav Šilha. Křtiny u tučňáků se ve zlínské zoo uskuteční vůbec poprvé v historii zahrady. Křest začne v 15.15 hodin přímo u expozice tučňáků.

„Vzhledem k tomu, že v posledních čtyřech letech jsem strávil šest měsíců v antarktické a subantarktické oblasti, jsem vážně rád, že mohu pokřtít právě mládě tučňáka. Sice tučňáka Humboldtova, který v uvedených oblastích nežije, ale přece jen tučňáka. Výběr jména byl naprosto jednoduchý. Rozhodl jsem se jej pojmenovat podle mého přítele Jerome Pônceta, který mi pomohl objevit tyto krásné končiny a bez jehož pomoci bych nikdy nemohl celou oblast zdokumentovat tak důkladně. Kapitán Jerome Pôncet je skutečně živoucí legenda jižních moří,“ podotkl Václav Šilha.

Tučňáci Humboldtovi se ve zlínské zoo poprvé objevili v roce 1997. Za 18 let chovu zoo úspěšně odchovala téměř 40 tučňáků. Ve volné přírodě obývají pobřeží Peru a Chile v Jižní Americe. Patří k jednomu z nejohroženějších druhů tučňáků. Hlavní příčinou je nadměrný rybolov, sběr jejich vajec, zachycení do rybářských sítí a komerční odstraňování guana.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x