Rodina vzácných čápů černých se ve zlínské zoo opět rozrostla

ZLÍN - Vzácným čápům černým se v Zoo Zlín v posledních letech daří, čapí rodinka se letos rozrostla o další tři mláďata. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Chovatelského úspěchu v souvislosti s čápy černými dosáhla zlínská zoo už počtvrté v historii zahrady. „Rodičovský pár o letos narozená tři mláďata pečuje skvěle. Malí čápi se vylíhli v květnu,“ konstatovala Bujáčková.

Čápy černé chová Zoo Zlín od roku 2005. Původně pro ně chovatelé připravili expozici poblíž zámku Lešná, čápi se však rozhodli jinak. Začali využívat prakticky celý areál zoo. „Nejprve jsme měli snahu vracet je do jejich původní expozice, nakonec jsme je však ponechali volně se pohybovat zahradou. Bylo to zjevně správné rozhodnutí. V roce 2012 čápi odchovali své první mládě. Sami si vybrali místo pro postavení hnízda, které stále využívají a rok od roku zvětšují. Včetně těch letošních se ve zlínské zoo vylíhlo už sedm mláďat,“ poznamenala Bujáčková.

Čápi žijí v trvalých párech. Hnízdí od dubna do srpna jednou ročně, na vejcích sedí jeden měsíc oba rodiče. Společně také mláďata na hnízdě krmí nejméně další dva měsíce a další dva týdny je poté přikrmují po opuštění hnízda.

Čáp černý je o něco menší než běžnější čáp bílý. Kromě bílého břicha je tělo celé leskle černé. V České republice patří mezi silně ohrožené druhy ptáků. V 19. století se jeho stavy v celé Evropě drasticky snížily, ze západní a střední Evropy tenkrát čáp černý zcela vymizel. Teprve po roce 1930 se početní stavy tohoto čápa začaly postupně zvyšovat, poprvé bylo také zaznamenáno hnízdění čápů černých v ČR.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x