Medu bude dost, hlásí včelaři ze Zlínského kraje

ZLÍNSKÝ KRAJ - I přesto, že včelaře ze Zlínska, Uherskohradišťska a Vsetínska trápila nákaza moru včelího plodu, medu bude zřejmě letos dostatek. Jak serveru Zlin.cz sdělila mluvčí hejtmanství Renata Škrobálková, vyplývá to z informací Odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Zlínského kraje.

„Podle množství vytočeného medu ve Zlínském kraji lze usuzovat, že včelaři budou s výtěží spokojeni,“ potvrdila Škrobálková.

V České republice bylo ke konci roku 2014 evidováno 49 045 včelařů a 588 060 včelstev. Ve Zlínském kraji bylo ke stejnému datu aktivních 4 123 včelařů se 42 253 včelstvy. „Je překvapivé, že ačkoliv podmínky k chování včel na Kroměřížsku jsou ideální, dlouhodobě v této části Zlínského kraje včelaří méně lidí, než v ostatních třech okresech Zlínského kraje,“ informovala Martina Neckařová, která se v odboru životního prostředí specializuje právě na problematiku chovu včel. Zatímco na včelařsky nejaktivnějším Vsetínsku se této činnosti věnuje 1 228 jednotlivců, na Kroměřížsku je to jen 739 lidí.

O včelaření se čím dál častěji zajímají mladí lidé. „Včelaření se stává trendem současnosti. Je to velmi pozitivní vzhledem k tomu, že opylovací služba včel je v zemědělství nenahraditelná,“ vyjádřil se krajský radní pro oblast zemědělství František Čuba.

Zlínský kraj ze svého rozpočtu včelaře každoročně a dlouhodobě podporuje. „Letos je z Podprogramu pro začínající včelaře rozdělena částka půl milionu korun,“ připomenul Čuba.

Dotace, které kraj poskytuje, jsou určeny na zakoupení včelařských potřeb v podobě tří kusů nástavkových úlů s varroa dnem, tří rojů včelstev, ochranného obleku, ochranného závoje nebo kukly, ochranných rukavic, voskových mezistěn, včelařského kuřáku, rojáčku, rozpěráku, včelařského drátku a rámkových přířezů.

Od roku 2006, kdy Zlínský kraj včelaření na svém území podporuje, bylo k těmto účelům vynaloženo téměř šest milionů korun, z nichž bylo nakoupeno 1 866 kusů úlů a 1 493 rojů včelstev.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x