Na Velké Javořině se opět uskuteční Slavnosti bratrství Čechů a Slováků

VELKÁ JAVOŘINA - Poslední červencová neděle bude na česko-slovenském pomezí opět patřit tradičním Slavnostem bratrství Čechů a Slováků. Jak serveru Zlin.cz řekla za přípravný výbor javořinských slavností Livia Boorová, Velká Javořina bude slavnosti hostit 26. července už potřiadvacáté.

Slavnosti spočívají v neformálním, přátelském setkání Čechů a Slováků, o doprovodný  program se postarají dechové, folklorní a cimbálové muziky z příhraničního regionu.

Vrch Velká Javořina je tradičním místem setkávání Čechů a Slováků už od roku 1845. „Pevnou vazbu příslušníků obou národů zde symbolizuje od roku 1990 Památník česko-moravsko-slovenské vzájemnosti. U památníku si i letos v ranních hodinách poslední červencovou neděli připomeneme společnou minulost i budoucnost národů položením kytic. U památníku zazní proslov předsedy přípravného výboru javořinských slavností a zároveň starosty obce Lubina Martina Beňatinského,“ upřesnila Boorová.

Program na velkém pódiu uvede v 9.30 hodin dechová hudba Nadličanka z Nadlice, po nich se představí mužský pěvecký sbor Kudlovice. O 10.35 hodin budou slavnosti za účasti hostů a organizátorů slavnostně zahájeny. Později se na velkém pódiu vystřídají folklorní skupina Rozdvadžan z Trenčianských Stankoviec, lidová hudba Poľun ze Staré Turé, dětský folklorní soubor Javorinka z Miškech Dedinky, slovácký soubor z Kyjova, lidová hudba Pláňava ze Senice a folklorní soubor Cifra Lenky Kraváčkové a cimbálová muzika Ohnica z Uherského Hradiště. Na malém pódiu se pak od 11.30 hodin představí Ivan Terry Zeman & Harvestri, Mix Band z Uherského Brodu a country skupina Telegraf z Uherského Hradiště.

Organizátoři připravili pro návštěvníky i prodejní stánky, ve kterých budou k dispozici různé zejména tradiční lidové řemeslné výrobky a občerstvení. O zábavu pro děti se na Velké Javořině budou během dne starat skauti z Domu dětí a mládeže Uherský Brod.

Na Velkou Javořinu se zájemci mohou opět dopravit prostřednictvím bezplatných autobusů z obou stran hranice. Jízdní řády jsou mimo jiné k dispozici na internetové stránce www.velkajavorina.com.

O den dříve, v sobotu 25. července, se na vrcholu Velké Javořiny uskuteční ještě setkání cykloturistů z České a Slovenské republiky. Akce nazvaná Javorina tour 2015 začíná ve 14 hodin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x