Houby? Hluboké "bezvědomí"

Zajděte do lesa a přineste plný košík. Pokud tak učiníte, už se jen stačí přihlásit na Nobelovu cenu za houbařství. Prostě science fiction. Houby nerostou, podhoubí totálně vyschnula a na nějaký zvlášť pozitivní posun to věru nevypadá.

Přitom už zpravidla po polovině července začínají houbařům jejich žně, roste spousta druhů, ale letos jako když čaroděj Suchohub mávne zlým proutkem a nic. Na vině je nejen extrémní sucho, ale také mimořádně vysoké teploty. „Už si opravdu nevybavuji, kdy bylo v lese tak sucho a navíc vládla taková horka, to je ta nejhorší možná kombinace,“ říká předseda Hřibařského spolku z Francovy Lhoty Luděk Hřib.

Ani pár kapek z nedělní bouřky neřeší vůbec nic. Na to by příroda musela jinak. „Chtělo by to prostě klasický, teď už přinejmenším několikadenní a noční déšť, teprve pak bychom dostali první náznak naděje na zlepšení,“ říká znalec Karel Kellner z Koryčan, jemuž přezdívají Chřibský král lesa.

Žádné dobré zprávy nejdou ani z Uherskohradišťska. Tam je vedle Aleny Filípkové ze Salaše považován za houbařského guru Vojtěch Johaník. „Na začátku sezóny se v okolí Kunovic neobjevily velké límcovky a to už vypadalo jako špatné znamení, teď se to bohužel potvrzuje,“ zoufá si expert.

„Zase bych to úplně černě neviděl, ale srážkový deficit je opravdu nebývalý. Pokud by začalo intenzivněji pršet, objevily by se první řádné úlovky snad v polovině srpna. Ale kdoví, třeba se dočkáme velkých věcí ještě v září a v říjnu,“ doufá Luděk Hřib.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x