Varhany ze zlínského Domu umění míří na Slovensko

ZLÍN - V bývalém Domě umění ve Zlíně začala demontáž varhan, první nákladní automobil převážející zabalené píšťaly a mechanismy už odjel do varhanářských dílen v Žilině. Po nutné repasi budou varhany připraveny k montáži v novém působišti, v kostele ve slovenském Lendaku, serveru Zlin.cz to uvedl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Montáž varhan je v kostele ve slovenském Lendaku naplánovaná na konci roku. S inaugurací varhan v novém působišti se pak počítá na Velikonoce.

Pro Zlín ztratily varhany využití ve chvíli, kdy se Filharmonie Bohuslava Martinů přestěhovala do Kongresového centra a odborné komise nedoporučily stěhování staršího nástroje do nového prostoru. Zastupitelé města proto rozhodli o jejich prodeji. „Objevilo se hned několik zájemců. Nejkonkrétnější nabídku předložila Římskokatolická farnost Lendak ze Slovenska, která nakonec varhany získala,“ sdělil náměstek primátora Dalibor Stříbný, do jehož kompetencí patří kultura. Dodal, že město nástroj prodalo za 410 tisíc korun.

V Lendaku si získání varhan ze Zlína velmi považují. Umístí je do nově postaveného kostela. „Za možnost koupit varhany upřímně děkujeme. Jde pro nás o velkou pomoc a dar,“ napsal primátoru Miroslavu Adámkovi správce farnosti, duchovní Mario Anton Hrtús.

První varhany byly pro zlínskou filharmonii postaveny v roce 1953. Současnou podobu získaly v roce 1983 po přestavbě, kterou realizovala firma Rieger Koloss. Mají asi 3 300 píšťal. Filharmonie Bohuslava Martinů přestala nástroj využívat v roce 2009, protože odborné posouzení nedoporučilo jejich přestěhování do Kongresového centra.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x