V Baťově mrakodrapu vystavují proměny architektury v Čechách a na Moravě

ZLÍN – Ukázky úspěšných proměn nejrůznějších prostranství a objektů nacházejících se na území českých a moravských krajů včetně zlínského jsou k vidění v 16. etáži Baťova mrakodrapu ve Zlíně. Server Zlin.cz o tom informovala krajská mluvčí Renata Škrobálková.

Obvyklý výhled na Zlín s možností posezení v kavárně této památkově chráněné budovy doplňuje výstava asi třiceti plakátů, které představují bývalou a nynější podobu donedávna i značně zanedbaných míst, která se díky revitalizaci zaskvěla v nové kráse. Plakáty jsou součástí 7. ročníku národní putovní výstavy Má vlast cestami proměn, která byla nejprve k vidění na pražském Vyšehradě a následně se v dílčích kolekcích rozjela do několika míst České republiky.

Zlínský kraj na této celonárodní výstavě prezentuje proměnu bývalých zlínských továrních hal v nové krajské kulturní a vzdělávací centrum 14I15 Baťův institut, dále obnovu Květné zahrady v Kroměříži, opravenou hasičskou zbrojnici v Sušici, nově vzniklou náves v Zašové, areál historie a krajiny v Modré, koupaliště Duha v Pozlovicích a Centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy na Velehradě.

„Oslovili jsme starosty měst a obcí a informovali je o možnosti zapojit se do tohoto projektu, který umožňuje jak veřejným, tak i soukromým subjektům pochlubit se s tím, co bylo vybudováno, a rozšířit povědomí o svém díle. Je to určitě způsob, jak zaujmout, přitáhnout návštěvníky a vůbec dát o sobě vědět,“ vysvětlil náměstek hejtmana Ivan Mařák, zodpovědný za životní prostředí a rozvoj venkova. Jednotlivé proměny jsou dokumentovány prostřednictvím velkoformátových fotografií zachycujících původní, renovovaný či nově vytvořený stav konkrétního místa či stavby doplněný textem.

V chodbě 16. etáže Baťova mrakodrapu si návštěvníci mohou do konce srpna prohlédnout nejen část proměn ve Zlínském kraji, ale také třeba obnovu zámeckého parku Veselíčko, multifunkční halu GONG v Ostravě – Vítkovicích, obnovu piaristické koleje v Příboru, rekonstrukci výpravní nádražní budovy v Novém Městě na Moravě, rekonstrukci Bílé věže v Hradci Králové a další zdařilé akce.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x