Desítky řidičů jsou sice na dovolené, MHD ale zůstane beze změn

ZLÍN, OTROKOVICE - Dvě až tři desítky stálých řidičů Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice (DSZO) chybějí v těchto letních dnech každý den za volantem trolejbusů a autobusů, protože si užívají svou dovolenou. Cestujících se to ale nedotkne, řekl serveru Zlin.cz mluvčí DSZO Vojtěch Cekota.

Dopravní společnost zaměstnává v trvalém pracovním poměru asi 190 řidičů. Teď o prázdninách jich bývá kolem dvaceti až třiceti na dovolené. Aby si mohli nerušeně užívat jednoho až dvou souvislých týdnů volna někde na chalupě, na horách, u moře či poznáváním exotických krajin, povolává dopravní společnost do služby místo nich řadu externích řidičů. To jsou lidé plně kvalifikovaní pro řízení autobusu nebo trolejbusu MHD, kteří mají své vlastní, zpravidla zcela odlišné zaměstnání. Ale ve svém volnu si tu a tam rádi zajezdí.

„Během roku bývá na dovolené obvykle tak 10 až 15 řidičů. Abychom mohli vyhovět velkému zájmu v létě, pomáhají nám v tom i prázdninové jízdní řády. Poptávka po používání MHD je v tomto období nižší – necestuje se do škol a i mnozí jiní zaměstnanci mají dovolené – takže můžeme o prázdninách počet spojů mírně omezit a tím ušetříme i řidiče a umožníme jim ve větším počtu čerpat dovolenou,“ uvedl hlavní dispečer Josef Polách. Nyní o prázdninách je na dovolené vždy asi 20 až 30 řidičů. Měsíčně je to o prázdninách kolem 650 – 750 dnů vyčerpaných dovolených.

Řidiči DSZO mají nárok na 25 dnů řádné dovolené v roce. Řidiči mají naplánované a schválené termíny své dovolené vždy už na začátku roku. Platí zásada, že jeden týden by měli vyčerpat na jaře, jeden týden na podzim. Zbytek buď v létě, nebo o Vánocích, kdy bývá zájem největší.

„Pokud to jde, snažíme se v mimořádných situacích vyhovět i jinak, ale vždy musí být všechny služby obsazeny. Dovolené řidičů, jejich onemocnění ani jejich jiné zákonné nepřítomnosti v práci nemohou být důvodem k žádnému omezování pravidelné dopravy. Někdy je to náročné sladit všechny požadavky, ale pravidelnou dopravu musíme zajistit a cestující přepravit přesně podle zveřejněných jízdních řádů,“ poznamenal ředitel DSZO Josef Kocháň.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x