Kronikářka Otrokovic předala štafetu svému nástupci

OTROKOVICE - Dlouhých 28 let pracovala Věra Kramářová jako kronikářka města. V minulém roce se rozhodla svou činnost ukončit a od roku 2015 byl novým kronikářem města Otrokovice jmenován Petr Klokočka, informovala server Zlin.cz mluvčí otrokovické radnice Romana Stehlíková.

Věra Kramářová předložila Radě města Otrokovice svoji práci za rok 2014 a rozloučila se s představiteli Otrokovic.

„Při zpracování kronikářského zápisu za rok 2014 vycházela z vlastních poznámek, zapisovaných bezprostředně po každé významné události v našem městě, z osobních rozhovorů s mnoha občany, z materiálů projednávaných vedením města, z informací ochotně poskytovaných pracovníky samosprávy i veřejné správy,“ uvedla mluvčí města Romana Stehlíková. Významnou pomocí byly Kramářové také tiskové zprávy mluvčích Lenky Vaculové a Romany Stehlíkové, vysílání Městské televize Otrokovice a spolupráce s redaktorkou Otrokovických novin Annou Novotnou. Průběžné sledování řady dalších periodik poskytlo kronikářce možnost zasadit otrokovické dění do širšího kontextu. Velkou pozornost věnovala také shromažďování a systemizování 358 listů příloh s bohatou fotodokumentací jak vlastní, tak získanou od jiných dokumentaristů.

Kronikářský zápis za rok 2014 bude zapsán do devátého dílu Pamětní knihy města Otrokovice, čímž bude tento díl uzavřen. Současně je připraven Stručný výtah z kronikářského zápisu za rok 2014, který bude zveřejněn na oficiálních webových stránkách města. Kopie zápisu budou poskytnuty Městské knihovně Otrokovice pro prezenční půjčování.

Součástí práce kronikářky Kramářové byla i v posledním roce jejího působení činnost osvětová. Na podzim 2014 pokračovala ve svých prezentacích Baťovská výročí 2014. V listopadu a prosinci 2014 kronikářka zpracovala pro interní potřeby Turistického informačního centra v Otrokovické Besedě obsáhlý materiál s názvem Vítejte v Otrokovicích. Sedmdesát let od konce druhé světové války připomněla kronikářčina prezentace spojená s literární besedou Partyzánský odboj na Valašsku v knize Františka Omelky Blesky nad Beskydami a obraz osvobození Otrokovic v kronice písmáka Theodora Láníka, která se stala součástí městských oslav. Na žádost Charity sv. Anežky Otrokovice a ve spolupráci se sociálním odborem Kramářová uspořádala v červnu 2015 besedu v Charitním domově o aktivním životním stylu v seniorském věku pod názvem Druhý dech. Beseda byla doplněna mimo jiné bohatou fotografickou dokumentací z nejrůznějších společenských, kulturních a sportovních akcí.

„Závěrem chci poděkovat všem, kdož mi byli svou vstřícností, porozuměním i materiálním zabezpečením nápomocni při vykonávání kronikářské činnosti. Zvláštní poděkování náleží Radě a Zastupitelstvu města Otrokovice za udělení dvou vyznamenání – titulu Osobnost města Otrokovice 2001 a čestného občanství 2014. Snad je z mých kronikářských zápisků patrno, že tato práce mi byla – byť při vědomí toho, jak velmi omezená je má schopnost obsáhnout otrokovické dění v celé jeho košatosti – opravdovou potěchou a radostí,“ poděkovala Věra Kramářová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x