Valašské Meziříčí zrevitalizuje park zámku Žerotínů

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Radnice ve Valašském Meziříčí chce nechat za dva miliony korun zrevitalizovat park zámku Žerotínů. Bude se snažit získat dotaci, pokud bude úspěšná, práce začnou ještě letos, řekla serveru Zlin.cz mluvčí valašskomeziříčského městského úřadu Renata Votrubová.

Město chce odstranit nevhodné dřeviny a vysadit nové, založit trávníky a provést další arboristické úpravy. „Podle dokumentace by mělo dojít především k ošetření stávajících cenných jedinců, odstranění balastních dřevin a k obnově dnes již funkční úpravy z první poloviny 90. let,“ uvedl vedoucí odboru komunálních služeb Václav Chajdrna.

Dodal, že dosadba dřevin na svahy nad nábřežím Bečvy má svah stabilizovat, ale také vytvořit novou kvalitu pro celkovou obnovu zahrady. Cena revitalizace se pohybuje okolo 1,96 milionu korun. Z toho dotace by měla pokrýt tři čtvrtiny. Město by mělo zaplatit zhruba půl milionu.

Radnice se snaží vytvořit z prvního nádvoří zámku reprezentativní prostranství a přesunout kulturní akce na jiná místa ve městě, jako například na náměstí, druhé nádvoří nebo do amfiteátru. „Chceme, aby to bylo jedno z nejhezčích míst města,“ řekl meziříčský starosta Robert Stržínek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x