Babice převzaly titul Vesnice roku

BABICE – Prohlídkou Muzea myslivců a pytláků začalo v Babicích na Uherskohradišťsku slavnostní vyhodnocení krajského kola soutěže Vesnice roku 2015 ve Zlínském kraji. Pro server Zlin.cz to uvedla krajská mluvčí Renata Škrobálková.

Ocenění předal Stanislav Mišák, hejtman Zlínského kraje. Nedělní slavnosti se v Babicích zúčastnili také zástupci Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva zemědělství, Spolku pro obnovu venkova, Svazu měst a obcí, Sdružení místních samospráv a ředitel soutěže Vesnice roku 2015.

„Do soutěže se hlásí čím dál tím méně obcí. Je to svým způsobem paradox, protože naše obce jsou čím dál krásnější a více a více zvelebovány a zřejmě tedy funguje přespřílišná autocenzura. Starostové odkládají své rozhodnutí zapojit se do soutěže, protože chtějí ještě někde něco dodělat, ale myslím si, že tady je chyba ve vnímání soutěže. Není totiž pouze o vzhledu obce, o pořádku, který tam je, ale hlavně je to o tom, jak to v obci žije, co spolu lidé zažívají, jak pracují s vedením obce a vůbec o tom, jaká je bohatost života v dané obci,“ upozornil hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák. Do letošního 21. ročníku soutěže, se přihlásilo 210 obcí ze třinácti krajů celé České republiky. Je to přibližně o sto méně než v loňském roce. Ve Zlínském kraji bylo přihlášeno 15 obcí, o jejichž pořadí rozhodovala desetičlenná hodnotící porota.

Vítězné Babice získaly od kraje finanční odměnu 500 tisíc korun, druhá Hošťálková částku 300 tisíc, za třetí místo získal Pitín 200 tisíc korun. Kromě toho Zlínský kraj uděluje finanční odměnu 20 tisíc korun i ve formě speciálních ocenění, které letos obdržela obec Slavkov za moderní knihovnické a informační služby, obec Topolná za vzorné vedení obecní knihovny a obec Březová za udržování lidových tradic. Celkově Zlínský kraj v letošním roce na pořádání krajského kola soutěže vyčlenil v rozpočtu částku 1 200 000 korun.

Vítězné obce z jednotlivých krajů, držitelé ocenění Zlatá stuha v krajských kolech, postupují do celostátního kola, které se letos uskuteční od 30. srpna do 5. září. Vyhlášení výsledků, včetně nositele titulu Vesnice roku 2015, proběhne 19. září v Luhačovicích v rámci Mezinárodního festivalu dětských folklorních souborů Písní a tancem. Vítěz celostátního kola soutěže Vesnice roku je nominován za Českou republiku do soutěže Evropská cena obnovy vesnice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x