V Lačnově otevřou muzeum o vypálených Vařákových pasekách

LAČNOV - O víkendu se v Lačnově na Vsetínsku otevře přírodní areál a muzeum s expozicí o vypálených Vařákových pasekách. Otevření rozsáhlého areálu, je součástí sobotních obecních Dožínek, uvedl pro server Zlin.cz Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí.

Návštěvníci si budou moci v sobotu 8. srpna v rámci slavnostního otevření poprvé prohlédnout věrnou repliku vypálené hospodářské usedlosti podle kroniky Vařáků v arálu vedle myslivecké chaty. „Její součástí je obytná chalupa, chlév, vozovna, stodola, sklípek s kovárnou, sušírna, studna se zahradou a včelíny,“ uvedla starostka obce Marie Vlčková.

Muzeum vzniklo v průběhu více než dvou let rekonstrukcí bývalé obalovny sazenic. Jeho součástí je rovněž info centrum s hygienickým zázemím a se stálou expozicí vypálených obcí s parkovištěm. „Hlavním cílem bylo vytvoření významného pamětního místa v souvislosti s tragédií Vařákových pasek a zvýšení atraktivity naší obce a zvýšení počtu turistů, kteří navštíví naši obec a okolí,“ dodala starostka Lačnova.

Do muzea vybaveného dobovým inventářem přispěli také sami občané, které obec požádala o poskytnutí starých předmětů, které se již v domácnostech nepoužívají a v dřívějších dobách byly potřebné v hospodářství.

Program lačnovských dožínek začne tuto sobotu v 11.30 slavnostním průvodem obcí k novému areálu a bude pokračovat sečením na poli, mší svatou spojenou s poděkováním za úrodu a dožínkovým programem až do večerníh hodin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x