Hrad Buchlov zve na hradní hodování

BUCHLOVICE - Hrad Buchlov nabídne v pátek čtvrtý ročník hradního hodování. Návštěvníci budou moci ochutnat jídla z dávné i nedávné historie a některé si i sami připravit, řekla serveru Zlin.cz vedoucí návštěvnického provozu hradu Marcela Jošková.

Na návštěvníky čeká v rámci placeného vstupu na nádvoří například ochutnávka kaší, placek, sýrů, ryb a pokrmů z historického dymníku. Limitované gastro prohlídky hradu spojené s hostinou budou zahrnovat zkrácený historicko-gastronomický výklad doplněný o ochutnávku pokrmů. V černé kuchyni nabídnou návšětvníkům pečivo a sladkosti, v kapli se bude podávat víno a medovina, v rytířském sále bude připravena slavnostní tabule spojená s ochutnávkou polévky, masa, zvěřiny, drůbeže a na II. nádvoří bude ochutnávka selete.

Součástí je také malá tematická výstava z depozitáře hradu, která ukáže předměty stolování a přípravy jídel, na níž je vstup zdarma, a součástí prohlídky je rovněž ukázka stloukání másla s ochutnávkou. V rámci doprovodného programu se uskuteční šermířské a hudební vystoupení a pro děti je připravena divadelní pohádka

Pořadatelé upozorňují, že pokrmy jsou limitovány počtem vyčerpání zásob na přípravu. Prodej poukázek – lístků bude pouze na pokladně hradu. Účast na akci lze předem rezervovat telefonicky. Typ vydávaného pokrmu se může měnit dle právě připraveného jídla.