Lidem s nemocnými ledvinami pomáhá při cestování Uherskohradišťská nemocnice

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Uherskohradišťská nemocnice pomáhá s cestováním lidem, kteří musejí kvůli nemocným ledvinám podstupovat dialýzu. Při pobytu mohou používat rekreační dialyzační pracoviště, informovala server Zlin.cz mluvčí hradišťské nemocnice Dana Lipovská.

Dialýza se používá u lidí s nemocnými ledvinami, nahrazuje jejich vylučovací funkci. „Dialyzovaný pacient ve spojení s cestováním zní téměř neskutečně. Opak je ale pravdou, dialýzy se člověk nemá proč bát. V dnešní době mohou tito pacienti cestovat kdykoliv, kamkoliv a na jak dlouho chtějí,“ uvedla Lipovská.

Pacient se však předem musí informovat, jak na to. „Pacienti se na nás obracejí a řeknou nám místo plánované dovolené. My jim dialýzu v daném místě domluvíme nebo doporučíme, kde by to bylo nejlepší. Chceme, aby se rekreační dialyzační pracoviště alespoň trochu přibližovalo kvalitou naší dialýze,“ řekl primář oddělení nefrologie Lubomír Strnadel.

Dodal, že nemocnice se snaží snížit počet dialýz na dovolené na co nejmenší počet. „Proto jde pacient k nám na dialýzu těsně před dovolenou a ihned po návratu z ní. Při týdenním pobytu mu tak stačí jedna, maximálně dvě rekreační dialýzy,“ uvedl Strnadel.

Nemocný však musí i na dovolené dodržovat životosprávu se správným dietním a pitným režimem a omezovat se ve sportovních a jiných volnočasových aktivitách. „Především si musí dát pozor na množství přijímaných tekutin a obsah draslíku v ovoci, zelenině a jídle obecně,“ zdůraznil primář.

Metodu rekreační dialýzy používá pacient Uherskohradišťské nemocnice Petr Pavelčík, který si oblíbil Japonsko. „Musel jsem kontaktovat Centrum prázdninových dialýz a najít v Japonsku místa, která chci navštívit. Pak dohledat nejbližší dialýzu,“ uvedl Pavelčík. „V Japonsku je síť dialýz velmi hustá, téměř jako všude v civilizovaném světě. Jinde už tolik ne. Mým cestovatelským snem je Arktida, ale ta zůstane nejspíš jen snem,“ dodal Pavelčík.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x