Návštěvníky zámecké zahrady v Kroměříži baví paviáni, kozy i zakrslé slepice

KROMĚŘÍŽ - Exotická i hospodářská zvířata jsou během léta velkým lákadlem Podzámecké a Květné zahrady v Kroměříži. Serveru Zlin.cz to oznámila Dagmar Šnajdarová z Národního památkového ústavu v Kroměříž.

Zejména malé návštěvníky Podzámecké zahrady láká zookoutek s opicemi a minihospodářství s dalšími zvířaty.  O zábavu v zookoutku se starají zejména dva paviáni pláštíkoví Ctirad a Bakat. Zahradu obývají od roku 2012 a jsou známí svými lumpárnami. „Jsou to velmi kreativní opičky. Ve svém příbytku dokázali oloupat strop a postupně rozebrat i betonovou podlahu. Aby je zase nenapadaly nějaké opičí vylomeniny, dostávají každý týden do klece silnou větev, kterou jejich svižné ruce dovedou rozebrat na mulčovací kůru během pár dní,“ konstatovala Šnajdarová. Ve vedlejší kleci se nacházejí o poznání klidnější makakové – Kikina a Mikina, kteří pocházejí z hodonínské zoo. Lidé zde ale mohou obdivovat i andulky, korely, kanáry, křepelky japonské nebo holoubky diamantové, dále kočky, celou rodinku nutrií nebo zlatého bažanta.

Kousek od zookoutku je také malé hospodářství, kterému vévodí kachny čínské, karolinky, mandarinky nebo v současné době velmi populární kachna indická. Dalšími obyvateli jsou černé labutě, ale také kozí rodinka, bílí králíci, husy, krocani a daňci či zakrslé slepice rousné. „Krmení zvířat je zde zakázáno, ale lidé mohou přinést  z domu staré pečivo a odevzdat ho do připravených nádob,“ řekla Šnajdarová.

Zvířata mohou návštěvníci potkat i v Květné zahradě, vzdálené od zámku asi 15 minut chůze. „Zde jsou největším tahákem obyvatelé Králičího kopce. V současné době tam v kotcích žije sedm dospělých králíků, kteří během letošního roku měli už třikrát mláďata. Králíci jsou klidní a návštěvníci si je mohou dokonce pohladit, když jsou ve volném výběhu kolem kopce,“ upřesnila Šnajdarová. Na další zvířata narazí lidé u ptáčnice, kde jsou slepice rousné, benešovští holubi, hrdličky a bažanti diamantoví a zlatí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x