Stavební úpravy kroměřížské školy povedou k výrazným energetickým úsporám

KROMĚŘÍŽ - Na kroměřížské Základní škole Oskol začnou v nejbližších dnech stavební práce, nově totiž budou školu vytápět tepelná plynová čerpadla "země - voda".  Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí města Jaroslava Sílešová.

Stavební úpravy se zaměří na energetické úspory. „Škola tak získá kromě zateplené fasády a nových oken tam, kde ještě k jejich výměně nedošlo, nový zdroj tepla a teplé vody,“ poznamenala Jana Pšejová, vedoucí Odboru rozvoje města Kroměříž.

Čerpadla podstatnou část energie přivedou přímo ze země. Škola by tím měla dosáhnout úspory až 40 procent současných nákladů. Město Kroměříž se na tuto akci podařilo získat z Evropských fondů dotaci ve výši 19 milionů korun.

„Věříme, že stavba bude zahájena už v posledních dnech prázdnin. Vznik nové kotelny nebude zvenčí moc patrný, výrazné budou práce na vrtech pro tepelná čerpadla. Geotermální sondy začnou specialisté realizovat v posledním srpnovém týdnu, a to ve formě tří zkušebních vrtů, ze kterých bude následně stanoven přesný postup vrtání zbývajících sond,“ upřesnila Sílešová.

Snahou dodavatele bude maximálně snižovat dopad prací na okolí. Při vrtání budou zemní kaly a voda shromažďovány do přistavených kontejnerů a průběžně pomocí odpadových vozů odváženy na skládku. Práce by měly trvat do 30. listopadu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x