Holešov trápí zvyšující se počet opilých řidičů

HOLEŠOV - V Holešově jezdí abnormálně více podnapilých řidičů než v okolních městech. Na problém upozornila za holešovskou radnici Jana Rohanová.

Podle policejních statistik holešovští policisté přistihnou opilé či zfetované řidiče podstatně častěji než například jejich kolegové z Bystřice pod Hostýnem či Hulína. Od začátku roku zaznamenali holešovští policisté už 47 případů.

„Nevím, jestli to přisuzovat dobré preventivní činnosti z naší strany nebo tomu, že se na Holešovsku více pije,“ komentoval statistiku šéf místního obvodního oddělení Policie ČR Jan Novák. „Lidé si dle mého názoru neuvědomují, jak velké postihy jim hrozí a jaké neštěstí požitím alkoholu a následným řízením mohou způsobit,“ dodal vedoucí holešovských policistů.

Upozornil na to, že pomyslná hranice alkoholu v krvi – jedno promile – která odděluje přestupek od trestného činu, není tak úplně jednoznačná. „V některých případech se o trestný čin může jednat i při menší hladině alkoholu. Mezi řidiči je také všeobecně rozšířený názor, že pokud nenadýchají více než zmíněné jedno promile, nehrozí jim v podstatě žádný trest. Myslím si ale, že pokuta ve výši až 25 tisíc korun a zákaz řízení až na dva roky není zrovna malý postih,“ konstatoval Novák.
V některých případech, například pokud se řidič odmítne podrobit dechové zkoušce nebo způsobí i nepatrnou dopravní nehodu, se může pokuta vyšplhat až na 50 tisíc korun.

„V případě, že bude věc kvalifikována jako trestný čin, hrozí řidiči mimo pokutu a odebrání řidičského průkazu až dva roky za mřížemi,“ upozornil šéf policistů. Stejné sankce, kromě odebrání řidičáku, hrozí také cyklistům, a to i když pojedou po polní cestě, účelové komunikaci nebo cyklostezce. „Ze statistik vyplývá, že cyklisté jsou v mnohem větší míře účastníky dopravních nehod, než tomu bylo například před pěti lety. I z tohoto důvodu budou kontroly v tomto směru ze strany policie intenzivnější,“ uzavřel Jan Novák.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x