Rožnov jednal s maďarským Körmendem o spolupráci

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Společné akce, projekty i žádosti o dotace z EU. To jsou plány Rožnova pod Radhoštěm a jeho maďarského partnerského města Körmend, informoval server Zlin.cz mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

Starosta Rožnova Radim Holiš a místostarosta Jan Kučera jednali minulý týden v maďarském Körmendu o tom, co všechno mohou města společně podnikat v různých oblastech činností. „S delegací našeho partnerského města v čele se starostou Istvanem Bebesem jsme probírali okruhy možné spolupráce, kterou bychom rádi opět nastartovali,“ uvedl starosta Holiš s tím, že dosud šlo pouze o výměny členů folklorních souborů.

„Určitě jsme schopni najít i další sféry, které můžeme společně rozvíjet. Ať už se jedná o sport, kulturu, výměnné pobyty seniorů nebo dětí v rámci činnosti Střediska volného času Rožnova a mnohé další,“ vypočítal Holiš.

Jedním z hlavních bodů jednání ale byla otázka, jak spolupracovat na projektech předkládaných do strukturálních fondů EU.

„V současnosti existují dva významné programy, ze kterých je možno čerpat nemalé dotace na investiční i neinvestiční akce. Jedná se o program Interreg Central Europe a také o fond Visegrádské čtyřky, který je pro nás ideální,“ doplnil místostarosta Rožnova Jan Kučera. Město podle jeho slov už chystá velký projekt v oblasti využití potenciálu kulturního dědictví a kultury, který by ve spolupráci s městy Šrem (Polsko), Povážská Bystrica (Slovensko) a Körmend (Maďarsko) chtěl Rožnov předložit.

Rožnov teď připraví jednotlivé návrhy spolupráce různých spolků i další aktivity v chystaném projektu. Konkrétní body v projektu s Körmendem by se měly vyjasnit ještě letos.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x