Sbírka ve zlínské zoo na záchranu nosorožců vynesla přes 40 tisíc korun

ZLÍN - Sbírka na ochranu nosorožců v jihoafrickém národním parku Hluhluwe-iMfolozi ve zlínské zoo vynesla už 42 tisíc korun. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Zoo Zlín zahájila sbírku v přístřešku u expozice nosorožců letos v květnu. Návštěvníci mohli zároveň zhlédnout videoprojekci a potřebné informace si přečíst na informačních tabulích. „Výsledek sbírky předčil naše očekávání,“ konstatovala Bujáčková.

Zlínská zoo se v letošním roce aktivně zapojila hned do tří ochranářských projektů ve volné přírodě. Díky projektu Koruna ze vstupného, kdy z každé vstupenky putuje jedna koruna přímo na ochranu zvířat v jejich přirozeném prostředí, podpořila zoo terénní výzkum na ochranu plameňáků malých v Etiopii a projekt monitoringu hadilovů písařů v JAR. Třetím projektem je pak podpora nosorožců v národním parku Hluhluwe-iMfolozi.

Nosorožci patří mezi kriticky ohrožená zvířata naší planety. Pokud bude jejich nelegální lov pokračovat stejným tempem jako doposud, v roce 2024 zmizí z volné přírody. „Proto jsme se rozhodli spojit se s ochranářskou organizací Save the Rhino a uspořádat v areálu zoo sbírku na pomoc strážcům národního parku. Veškeré prostředky, které získáme z nosorožčí pokladničky, věnujeme na nákup nezbytných pomůcek pro rangery – dalekohledy, vysílačky, stany, pláštěnky, maskovací uniformy, neprůstřelné vesty, vybavení pro noční pozorování a mnoho dalšího,“ upřesnila Bujáčková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x