Myslivci postavili v Újezdci nová boží muka

ÚJEZDEC - Nová boží muka postavili myslivci MS Podhájí - Újezdec u Luhačovic v blízkosti svého areálu ve Vinohradské ulici v Újezdci na Uherskobrodsku. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí uherskobrodské radnice Elen Sladká.

Přestože se nejedná o žádné monumentální dílo, výstavba vyžadovala manuální zručnost a preciznost, neboť sloup v celkové výšce 423 centimetrů se ve své středové části zužuje. „Obdiv patří celému mysliveckému sdružení za nápad a vůli prosadit tuto realizaci,“ konstatovala Sladká.

Autorem projektu je Zbyněk Kaisler a samotnou stavbu provedl Václav Dleštík. Pod stříškou ve výklenku je umístěna 40 centimetrů vysoká socha svatého Huberta, patrona myslivců, kterou vytvořil umělecký řezbář Jan Bilyi z Tatenic.

„Tato stavba je v porovnání s jinými malá co do svého rozměru, ale stejně velká ve své symbolice. V jejích tvarech se otevřeně i skrytě několikrát vyskytuje číslo tři. Byl to záměr, jelikož toto číslo figuruje v mnoha filozofických systémech celého světa. Každému, kdo tudy půjde, přeji, aby si našel chvilku na krátké zastavení a v pokoře postoupil o další malý krok na své cestě za hledáním smyslu našeho bytí,“ řekl ke stavbě její autor Zbyněk Kaisler.

Újezdský farář už odsloužil mši svatou za ochranu života pod záštitou svatého Huberta a stavba se pak dočkala i požehnání.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x