Cestu k malenovickému hradu hlídá nová socha hraběte

ZLÍN - Příjezdovou cestu k malenovickému hradu zdobí nová socha, která představuje hraběte Jaroslava Sternberga, posledního majitele Malenovic z rodu Šternberků. Serveru Zlin.cz to uvedla pracovnice Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Hana Čubanová.

Autorem díla je sochař Matěj Bednařík, investorem zlínský podnikatel Radim Hrubý. „Ačkoliv socha nestojí na pozemku hradu a její vznik je soukromou iniciativou, Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně s ředitelem Pavlem Hrubcem odhalení sochy podpořilo,“ podotkla Čubanová.

Hrabě Jaroslav Sternberg zdědil malenovické statky v roce 1937. V roce 1939 se oženil s Marií Grošovou, ale osud se jim postavil do cesty už na svatební cestě. Okupace a začátek II. světové války znamenaly konec klidného života. Jaroslav se přes nátlak okupačních úřadů odmítl přihlásit k německé národnosti. „V roce 1942 mu byl majetek zabrán, hrabě ztratil veškerou kontrolu nad hospodařením a nakonec zemřel o rok později. Byl pochován v rodinné hrobce v kapli svaté Rosalie na malenovickém hřbitově,“ upřesnila Čubanová.

O osudech šlechtického rodu se mohou zájemci dočíst také v brožuře s názvem Šternberkové v Malenovicích a Pohořelicích 1804-1948, která je k dostání na pokladně hradu Malenovice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x