Pekařskou dílnou se muzeum rozloučí s výstavou Příběh chleba

ZLÍN - Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně připravilo na čtvrtek 27. srpna pekařskou dílnu s názvem Mísím, mísím boží dárek. Tímto pečením kváskového chleba a tvořivým programem pro děti se tak muzejníci rozloučí s výstavou Příběh chleba, která se až do neděle 30. srpna koná ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí institutu Michaela Mitáčková.

„Volná místa máme do kurzů, které se konají v odpoledních hodinách. Lidé mohou přijít na pečení od 14 nebo od 16 hodin. Nutná je ale rezervace na telefonu 573032319,“ upřesnila vedoucí oddělení muzejní pedagogiky muzea Ivona Bořutová.

V pekařské dílně si účastníci názorně prohlédnou celý postup přípravy kváskového chleba, budou moci ochutnat z čerstvě upečeného bochníku, podělit se o rady a zkušenosti a odnést si domů chlebový kvásek. Vstupné do kurzu je 70 korun.

Po celý čtvrtek, od 10 do 18 hodin, bude připraven tvořivý program pro děti. Vstupné pro děti je 35 korun. Výstavu doprovází řada interaktivních prvků. „Přímo ve výstavě mohou děti malovat do mouky, vyzdobit si plátěný pytlík na chleba nebo zahrát si na rolníka či pekaře,“ doplnila Bořutová.

Výstava připomíná tradiční způsoby hospodaření v našem regionu, zpracování obilovin i pečení chleba v dobách minulých. Expozice tak lidem představuje způsob, jak se dostával chléb na stůl našich předků. Návštěvníci si prohlédnou skutečnou mlátičku na obilí, panáka ze snopů, který stával v polích, fukar nebo žernov. Při prohlídce exponátů a dokumentů se návštěvníci také dozvědí, jak se pekl chléb v peci, mlátilo obilí cepy nebo jak se mlela mouka v mlýnech.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x