Od září vyjedou opět školní spoje MHD, některé budou i zcela nové

ZLÍN - V úterý 1. září začíná nový školní rok a připravena je na něj i Dopravní společnost Zlín - Otrokovice. Hned od úterka začnou jezdit takzvané školní spoje, které zajišťují bezpečnou a časově optimální dopravu dětí do některých škol, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice Vojtěch Cekota.

„Každoročně vždy na začátku školního roku věnujeme velkou pozornost městské dopravě v souvislosti se školami. Ještě i v průběhu první poloviny září budeme dělat průzkumy vytíženosti školních spojů a ve spolupráci se školami vyhodnocovat případné požadavky na úpravu jízdního řádu nebo potřebné přepravní kapacity v návaznosti na nové rozvrhy vyučování,“ řekl ředitel dopravní společnosti Josef Kocháň.

Takzvané školní spoje jsou trolejbusy a autobusy zařazované na běžné linky tak, aby vytvořily v čase před začátkem vyučování nebo po jeho skončení požadovanou přepravní kapacitu a umožnily bezpečnou přepravu pro žáky základních nebo středních škol. Jde rovněž o spoje, které jezdí po svých vlastních trasách částečně i mimo pravidelné linky (například Lužkovice – Želechovice) nebo propojují několik linek (například linka 10 a 13 ke Gymnáziu Lesní čtvrť) či zajíždějí do blízkosti školních budov anebo jezdí pro děti do míst, kam MHD běžně nejezdí (například Prštné). Dopravní společnost provozuje ve dnech školního vyučování asi 15 takových školních tras, na některých z nich i více spojů.

Novinkou letošního září bude školní spoj v oblasti Letná a Podhoří. Zajistí dopravu žáků z Letné do Základní školy M. Alše na Podhoří i v čase, kdy je z důvodu rekonstrukce uzavřena Mostní ulice. Dva ranní spoje na této školní trase vyjedou ze zastávky Randýskové v 7.05 a v 7.09 hodin a budou zastavovat na následujících zastávkách Topolová, Letná – škola, Na Vyhlídce, Sportovní hala, Náměstí Práce, Poliklinika, Zahradnická, Prštné, Svatopluka Čecha, Podhoří  a Škola M. Alše.

Po skončení vyučování mohou žáci použít pro dopravu z Podhoří na Letnou běžné spoje jednosměrné okružní výlukové linky 4X. Ředitelka školy Alena Grajciarová nové spojení uvítala a vyjádřila uspokojení nad tím, že v krátkém časovém rozestupu pojedou po trase dva autobusy. „Žáků nám přibývá,“ poznamenala. Význam tohoto školního spoje vidí rovněž v možnosti přepravy žáků ze zastávky Svatopluka Čecha ke škole, aby se takto na Podhoří vyhnuli přecházení přes rušnou ulici.

V jiné části města začne jezdit nový školní spoj z konečné Maják-točna (odjezd v 7.21 hodin) na zastávku Školní.

Další nový školní spoj zjednoduší ranní cestování do školy také dětem v Otrokovicích a Kvítkovicích. Podle nedávného průzkumu mezi dětmi se ukázalo, že o zajíždění autobusu ke škole jich má zájem relativně hodně.

Ve školních spojích platí běžné tarifní podmínky Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice. Mohou je samozřejmě použít i ostatní cestující, pokud jim tyto spoje zjednoduší cestování například do zaměstnání.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x