Hrad Malenovice bude mít opravenou věž za 600 tisíc

ZLÍN – Okolo 600 tisíc korun bude stát dokončení přerušené opravy věže na hradě v Malenovicích. Rekonstrukce potrvá do konce listopadu, informovala server Zlin.cz za Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně Barbora Janečková.

„Práce ve věži zahrnují výměnu dřevěných došek na střeše, opravu dřevěných schodů a záklopu. V plánu je i výměna osvětlení a závěrečné vymalování,“ upřesnil Petr Tkadlčík z provozního odboru muzea. Měnit se budou i poškozené části krovů.

Věž měla být hotová už dávno. „Oprava byla naplánovaná už v loňském roce, ale po odkrytí střechy se ukázalo, že je v horším stavu, než jsme předpokládali,“ objasnil ředitel zlínského muzea Pavel Hrubec. „Po opravě prvků v havarijním stavu jsme po výměně oken střechu znovu zakryli a nechali zpracovat novou dokumentaci, která brala v potaz reálný stav,“ konstatoval Hrubec.

Tříměsíční oprava věže nyní potrvá od září do konce listopadu. „Dřevěné došky i další prvky prostě dosloužily. Při pravidelném nátěru střechy už byly dříve zjištěny defekty a díry, které jsme už nemohli lepit,“ uvedl Tkadlčík.

Věž je za normálních okolností běžně přístupná. „Návštěvníci hradu oceňují hlavně hezký výhled do okolí. Z oken věže při slavnostech a akcích troubí trubači,“ dodala Janečková.

Na sobotu 19. září připravili pracovníci muzea na hradě další z letošní nabídky akcí. „Tentokrát to bude Vítání babího léta s bohatým odpoledním programem a večerními prohlídkami. Až do 21. září bude věž nadále přístupná návštěvníkům v rámci prohlídkového okruhu,“ podotkla vedoucí provozního odboru muzea Milena Dvořáková. Upozornila však na to, že od 22. září do konce měsíce bude celý hrad ve všední dny pro veřejnost uzavřen. Otevřený bude pouze o víkendu 26. a 27. září. Uzavření hradu v samém závěru letní sezóny nastane z bezpečnostních důvodů. Kolem věže bude totiž postavené lešení a padající krytina by mohla zranit lidi na nádvoří.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x