Piktogramy na opravené ulici ve Zlíně mají upozornit na cyklisty

ZLÍN – Na zrekonstruovaném povrchu silnice na ulici Štefánikova ve Zlíně se nacházejí nové grafické symboly v podobě cyklistických piktogramů. Mají upozornit řidiče aut, že se v místě často pohybují lidé s koly, řekl serveru Zlin.cz mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Použití piktogramů nedělá ze silnice cyklostezku. „Mají pouze informativní charakter. Pro žádného z uživatelů komunikace z nich nevyplývají žádná práva ani povinnosti. Auta mohou v případě potřeby na cyklopiktogramy vjet, ale jedoucího cyklistu musí při předjíždění vždy míjet s bezpečným odstupem,“ uvedl radní pro oblast dopravy Josef Novák.

Symboly se nacházejí v úseku od křižovatky s ulicí Příční po Kudlovskou přehradu u Centroprojektu. Graficky jde o pravidelně se opakující symboly jízdního kola a šipek, které jsou nastříkané na povrch silnice. „Postupně budeme cyklopiktogramy využívat i na dalších ulicích Zlína, pokud budou mít patřičné šířkové parametry, sdělil cyklokoordinátor radnice Martin Habuda.

Kromě piktogramů jsou na Štefánikově ulici také nové bezpečnostní úpravy na přechodech pro chodce, které přispívají k vyšší bezpečnosti přecházejících. „Opravy této ulice budou pokračovat v příštím roce, kdy dojde k rekonstrukci povrchu od křižovatky s ulicí Příční směrem na východ,“ dodal Dvořák.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x