Likvidaci torza na Jižních Svazích přesunula radnice na příští rok

ZLÍN - Betonové torzo přestane hyzdit zlínské sídliště Jižní Svahy v příštím roce. Jak serveru Zlin.cz oznámil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák, kvůli složitým přípravám na jeho odstranění se tak práce neuskuteční v letošním roce, jak radnice původně předpokládala.

Demolici torza v následujícím roce schválili zastupitelé na svém posledním zasedání, na akci vyčlenili částku 25 milionů korun.

„Chci se veřejnosti omluvit za to,že torzo stále stojí. Především já jsem slíbil, že do konce tohoto roku bude odstraněné, což bohužel nebude. My jsme sice skutečně v první polovině roku dokázali dotáhnout do konce výkup objektu i přilehlých pozemků a přepis tohoto majetku v katastru, poté se ale ukázalo, že připravit odstranění skeletu je časově náročnější, než jsme předpokládali. Je to opravdu obrovská hromada betonu. Nicméně, už máme odsouhlasené peníze, zbourání připravujeme, takže torzo definitivně zmizí v roce 2016. Průtahy mě vážně mrzí, stejně jako kolegy z koalice, ale snad mé vysvětlení Zlíňané přijmou,“ vzkázal primátor Miroslav Adámek.

Akce torzo je rozdělena do dvou etap. V té první dojde k odstranění železobetonového skeletu. „Proces to není jednoduchý, připravujeme nyní potřebnou zadávací dokumentaci pro výběrové řízení a dokumentaci bouracích prací, která je nutná pro demolici stavby,“ prohlásil radní Josef Novák, který návrh do zastupitelstva předkládal. Ve druhé etapě, u které se realizace předpokládá v letech 2016 až 2017, budou provedeny venkovní a terénní úpravy celého území. Na to, co by místo torza mělo v konečné fázi vyrůst, se radnice zeptá veřejnosti v anketě, kterou zveřejní v Magazínu Zlín a na svém webu.

Přestože zastupitelé vyčlenili na odstranění torza částku 25 milionů korun, není jisté, že práce budou stát tolik. „Budeme je teprve soutěžit a předpokládám, že se dostaneme na nižší částku,“ ujistil radní František Pilka.

Betonové monstrum vyrostlo na sídlišti Jižní Svahy v roce 1988. Mělo se jednat o obchodní centrum, práce se ale nepodařilo dokončit a budova od té doby chátrá. Město se opakovaně snažilo torzo odkoupit, podařilo se to však až loni po mnohaměsíčním a složitém jednání. Nedostavěnou budovu a přilehlé pozemky o rozloze asi 39 tisíc metrů čtverečních získalo za 53 milionů korun. Původní cena, se kterou majitel vstupoval do jednání, byla přibližně 90 milionů korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x