Na Soláni se bude péct chleba a mlátit obilí

SOLÁŇ - Zvonice Soláň na Valašsku pořádá v sobotu 12. září netradiční program nazvaný Chleba o dvou kůrkách. Server Zlin.cz o tom informoval Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Atraktivní pořad začíná v turisty oblíbené Zvonici Soláň v 15 hodin. „Návštěvníci se mohou těšit na pečení chleba a jeho ochutnávku. K vidění bude také ukázka tradičního mlácení obilí cepem. K dobré náladě zahraje a zatančí folklorní soubor Radhošť,“ upřesnila Alena Vašutová ze spolupořádajícího Sdružení pro rozvoj Soláně.

Chléb patří k základním potravinám, jeho součástí je vždy mouka a voda. Počátky pečení chleba spadají až do neolitu, tedy do doby okolo 10 000 let před naším letopočtem. Kvasnice se podle archeologických záznamů začaly při výrobě chleba používat až okolo 4000 let před naším letopočtem, a to v Egyptě. Jak se vlastně podařilo kvasnice objevit je dodnes otázkou. Na našem území byla nejstarší pec na pečení chleba nalezena v Bylanech u Olomouce a její původ se datuje do období 4800 až 4600 před naším letopočtem.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x