Čajánek je kmotrem exotického ptáka v zoo

ZLÍN, LEŠNÁ – Tuto neděli zlínská zoologická zahrada slaví. Legendární hokejista Petr Čajánek slavnostně pokřtí vzácné mládě jihoamerického vrubozobého ptáka – čáje obojkové, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Velká událost pro zlínskou zoo je to i proto, že malá čája je prvním mládětem odchovaným po 11 letech chovu čájí.

Když legendární útočník české reprezentace, trojnásobný mistr světa, mistr extraligy a kapitán zlínských hokejistů Petr Čajánek oznámil letos v dubnu ukončení kariéry, pro fanoušky i zlínský hokej to byla nepříznivá zpráva. Čajánek se však do Zlína, tedy přesněji do zlínské zoo, vrací, aby se stal kmotrem jedinečného mláděte jihoamerického vrubozobého ptáka – čáje obojkové.

„Malá čája, která se vylíhla letos v dubnu, znamená obrovský chovatelský úspěch. Čáje chováme od roku 2004, teprve letos jsme se však dočkali první snůšky a hned i prvního mláděte,“ uvedl ředitel Roman Horský. Rodičovský pár se o mládě skvěle staral, malá čája zdárně prospívá. A protože je pro nás opravdu mimořádně cenná, rozhodli jsme se uspořádat i slavnostní křtiny. „Od samého počátku bylo jasné, koho o kmotrovství požádáme. Sám jsem příznivcem zlínského ledního hokeje, Petr Čajánek tak byl naprosto jasná volba,“ prozradil ředitel Horský.

Čáje jsou statní ptáci, blízce příbuzní kachnám a husám. Dovedou velmi dobře plavat a jsou i zdatnými letci. Jejich mimořádně zvučný hlas je slyšet až na tři kilometry daleko. Ve volné přírodě obývají močálovité krajiny Bolívie a jižní Brazílie. Žijí v menších hejnech, které však tvoří jednotlivé páry. Partneři spolu zůstávají po celý život, společně také pečují o mláďata.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x