V centru Valašského Meziříčí vznikla nová pěší zóna

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Valašské Meziříčí je bohatší o novou pěší zónu. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí meziříčské radnice Renata Votrubová.

Přes letní prázdniny se v pěší zónu proměnila ulice Mostní, vedoucí z náměstí k Rožnovské Bečvě. Celá ulice je navíc bezbariérová. Rekonstrukce vyšla téměř na dva miliony korun. Celková výměra opravené plochy je 1 500 metrů čtverečních.

Pěší zóna byla slavnostně otevřena za účasti představitelů města v čele se starostou Robertem Stržínkem a prvním místostarostou Josefem Vrátníkem v nově opravené ulici Mostní. Oprava byla zahájena 1. července a trvala přesně 60 dnů. Navázala na výměnu vodovodního a kanalizačního řadu, která v této lokalitě proběhla v loňském roce.

Na základě zpracovaného projektu podepsalo město smlouvu s dodavatelskou firmou Stavební mechanizace – Servis. Po měsíční přípravě se stavební práce rozběhly naplno. Prázdninový termín byl zvolen záměrně vzhledem ke sníženému počtu chodců v centru města. Mostní ulice se stala bezbariérovou pěší zónou.

Pěší zóna je vydlážděna žulovou kostkou o velikosti pětkrát pět centimetrů a komunikace pro vjezd zásobování je pokryta kostkami desetkrát deset. S povrchem splývají i obrubníky. Zajímavost místa představuje zvýrazněný obrys půdorysu dávno zaniklé Krásenské brány z 16. století. Dalším zvýrazněným prvkem je bílá slepecká zóna. Na podzim by se měl v ulici objevit také barokní kříž, který v ní v minulých staletích stával.

Do ulice Mostní budou moci stále vjíždět vozy zásobování. Na místě se však budou moci pohybovat v omezeném časovém režimu, a to od šesti do osmi hodin ráno.

„Ulice je v úplně novém režimu, v nové podobě, je bezbariérová. Je to určitě správně řešení pro maminky s kočárky i pro starší lidi, kteří se hůře pohybují. Velice se mi líbí, jak celá ulice vypadá. Smekám před dovedností lidí. Pevně věřím, že ulice bude sloužit mnoho let. Chtěl bych, abychom touto cestou šli dál. V budoucnu zvažujeme podobně zrekonstruovat i celé náměstí,“ řekl meziříčský starosta.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x