Zlínské muzeum otevírá výstavu o stavebnici Merkur

ZLÍN - Výstavu o historii stavebnice Merkur otevírá ve čtvrtek 17. září Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Jeho mluvčí Michaela Mitáčková o tom informovala server Zlin.cz.

Expozice, která úspěšně již několik let putuje po českých a slovenských muzeích, seznámí návštěvníky muzea prostřednictvím panelů s historií výroby stavebnice, jejíž počátky sahají až do 20. let 20. století. Hlavní součástí výstavy jsou modely vytvořené ze stavebnice. Zájemci si mohou také vyzkoušet svou zručnost v herně vybavené stavebnicemi.

Exponáty pocházejí ze soukromé sbírky Jiřího Mládka, který stavebnice Merkur i další zajímavé exponáty sbírá již přes třicet let.

„Tyto děrované plíšky jsou pro mne neuvěřitelnou fascinací, pocházející z dětských let. Rodiče mi bohužel Merkura koupit nemohli, tak jsem si s ním hrál u kamaráda v domě. Z té doby mi zůstalo vnitřní dětské rozhodnutí – až budu jednou velký, tak si nakoupím ty největší Merkury, abych mohl postavit něco velikého – no, a teď si to plním. Stavím svůj dětský sen, i když mi víc šroubky od rukou padají na zem, prsty už tak neposlouchají a nejsou ohebné, ale musí to jít,“ řekl sběratel Jiří Mládek.

Vernisáž začíná v 17 hodin. Přítomen bude nejen sběratel Jiří Mládek, ale také majitel společnosti vyrábějící stavebnici Merkur.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x