Sklářská škola v Meziříčí otevírá novou přístavbu

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – V úterý 22. září v 11 hodin bude ve Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské Valašské Meziříčí slavnostně otevřena nová přístavba školy. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí meziříčské radnice Renata Votrubová.

Stavba byla financována z prostředků Regionálního operačního programu Střední Morava a Zlínského kraje. Vznikly tak nové prostory pro vzdělávání žáků a byly navíc vytvořeny podmínky pro integraci zdravotně postižených uchazečů. V rámci slavnostního aktu bude v prostorách školy a školní ateliérové huti probíhat bohatý doprovodný program pro širokou veřejnost.

Zahájení oslav se bude konat v atriu školy. Přítomni budou představitelé Zlínského kraje včetně hejtmana, zástupci města Valašské Meziříčí, Kulturního centra Paláce Dvoreca v Baltchiku, hejtmanka Dobričského kraje v Bulharsku a další významné osobností z oblasti umění, vědy a výzkumu skla, vysokých a středních škol, firem a vedení sklářské školy. Slavnostní náladu podpoří vystoupení žáků sklářské školy a žáků populárního zpěvu soukromé Základní umělecké školy B-Art. V rámci slavnostního otevření nové přístavby proběhne také udělení ceny školy – Krásenská stopa za rok 2015.

V prostorách školy mohou návštěvníci, vedle prací žáků všech oborů – skla, průmyslového designu a užité malby, obdivovat jedinečnou expozici skleněných rukou, které byly ve školní ateliérové huti odlity v průběhu let 2001 až 2014 vybraným významných českým osobnostem. Jedná se o kolekci rukou Václava Havla, Tomáše Bati, Evy Jiřičné, Vladimíra Kopeckého, Jiřího Šuhájka, Zdeňka Lhotského, Yana Zoritchaka a dalších.

„V nových učebnách se budou nacházet prezentace hlavních projektů školy, jako například UNESCO, Erasmus+ a projektů spolupráce s Bulharskem. Návštěvníci budou moci nahlédnout do jednotlivých ateliérů, kde bude probíhat výuka kresby, malby, navrhování, počítačové grafiky apod. Zpřístupněn bude i nově vybudovaný depozit nejlepších prací žáků,“ řekla ředitelka školy Dana Budayová.

Ve školní ateliérové huti budou moci návštěvníci zhlédnout realizaci autorského skla výtvarnice Jitky Kamencové – Skuhravé, která je známá především svými rozměrnými světelnými instalacemi v Šanghaji, Pekingu a Dubaji. Proběhne zde i odlévání skleněných rukou osobnosti, která se zasloužila o rozvoj a propagaci českého skla.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x