Dva skauti jeli starou škodovkou z Holešova do Japonska

HOLEŠOV - Dva skautští dobrodruzi Aleš Cahlík a Jakub Pejchal vyrazili z Holešova na 23. Skautské jamboree do Japonska. Škodou 120L urazili 14 tisíc kilometrů a projeli osm zemí, informovala server Zlin.cz Jana Rohanová z holešovské radnice.

Proč jeli právě škodovkou? „Chtěli jsme naší cestou nějak prezentovat Českou republiku, proto jsme se rozhodli jet autem české výroby. Zároveň jsme vybírali jednoduché auto, které budeme schopni sami po cestě opravit. A Škoda 120L je v současné době jedním z nejlépe dostupných automobilů, který takové požadavky splňuje,“ vysvětlil Aleš Cahlík.

Na cestu do Japonska se dva dobrodruzi připravovali přes rok. Museli se přitom naučit vyřešit spoustu technických problémů, které by jejich auto mohly po cestě potkat. Zavazadlový prostor pak téměř celý zaplnily nutné náhradní díly a nářadí. Cestu museli mít samozřejmě dobře promyšlenou i po jiných stránkách a bylo také třeba sehnat si na ni sponzory.

Cesta z Holešova do Vladivostoku jim pak zabrala 37 dní, protože během ní dělali mnoho poznávacích zastávek. Z Vladivostoku pak dva dny zabrala jízda trajektem do Japonska, kde strávili téměř měsíc. V japonských městech se pak setkávali s tamními skauty a poznávali tamní kulturu, zvyky, myšlení.

„Každé setkání bylo jiné, ale nikdy nás nepřestala překvapovat vstřícnost, pohostinnost a ochota, kterými jsme byli zahrnuti, přestože jsme pro ně byli zcela neznámí lidé,“ řekl Aleš Cahlík.

Z přírodních krás okusili čeští cestovatelé na vlastní oči a kůži například ledové vody Bajkalu, pustou sibiřskou step nebo východ slunce na nejvyšší hoře Japonska Mt. Fuji.

Překvapením pro oba bylo to, že Češi a jejich země nejsou v Japonsku něčím neznámým. Díky staré škodovce na sebe strhávali zájem motoristických nadšenců a dostalo se jim všelijakých privilegií včetně pozvání přenocovat v jedné z japonských rodin. Vstřícnost a srdečnost je čekala také na jamboree.

Jejich statečný dopravní prostředek prý cestu přežil jen s drobnými šrámy. Až je nechají mladí cestovatelé opravit, vyrazí na další cesty, tentokrát jen v rámci Česka, po přednáškách o jejich japonském dobrodružství.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x