Klobouky vydají kalendář s historickými fotkami města

VALAŠSKÉ KLOBOUKY – Valašskokloboucká radnice opět připravuje speciální stolní kalendář. Textová část bude doplněna fotografiemi, které vznikaly v 50. až 70. letech dvacátého století ve Valašských Kloboukách, a to převážně objektivem Aloise Bureše, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí kloboucké radnice Sandra Novotná Kollerová.

Ke každé staré fotce bude připojena mladší z posledních pěti let s tématem, které se té první nějakým způsobem dotýká. Čtrnáctidenní kalendář pro rok 2016 bude možné zakoupit od října na podatelně radnice nebo v infocentru.

Loňské vydání kalendáře v nákladu 400 kusů bylo rozebráno už začátkem prosince, proto letošní náklad bude rozšířen minimálně o 100 výtisků. Konečný náklad určí výsledek ankety na webových stránkách města, kde mohou obyvatelé projevit svůj zájem o kalendář. Cena za jeden je plánována maximálně na 100 korun.

„Věřím, že kalendář naše občany potěší a že mnohým připomene dávno zapomenuté okamžiky. Kalendář by se také mohl stát milým vánočním dárkem,“ uvedla starostka Eliška Olšáková, která také poděkovala všem, kteří na jeho vytvoření pracovali i těm, kteří zapůjčili fotografie, zvláště Michaelu Burešovi a místnímu muzeu.

V kalendáři pro rok 2015 byly fotografie budov ve městě v proměnách času, ten na rok 2016 je zaměřen na život ve Valašských Kloboukách. Lidé zde najdou obrázky ze sportovních závodů, veřejného cvičení, z akcí na náměstí a v SZK Radost. Nebudou chybět primice ani vítání občánků. Do kalendáře se vešel i obchod, hudba, divadlo, motorismus, studentský život i cvičení hasičů.

Retro kalendář bude obsahovat fotografie většinou z pozůstalosti Aloise Bureše, narozeného v roce 1926. Vyučil se obchodním příručím a absolvoval Obchodní akademii ve Vsetíně. Až do zrušení matriky pracoval jako matrikář na místní faře. Pak byl odsunut do průmyslu – národního podniku Igla, kde byl zaměstnán tři roky. Mimo jiné pracoval jako ekonom v komunálních službách, pak jako vedoucí prodejen potravin. K největším jeho koníčkům kromě fotografování patřila hudba a divadlo. Ovládal hru na několik dechových nástrojů a byl kapelníkem velkého dechového orchestru Valaška.

„Jako první v našem městě začal fotografovat barevně. Zemřel po dlouhé nemoci v roce 1979. Fotografování bylo po dlouhá léta jeho potěšením,“ informoval vnuk Aloise Bureše Michael Bureš. „V dědově pozůstalosti bylo velké množství vyvolaných filmů. Aby se co nejdéle a v co nejlepší kvalitě zachovaly, zpracovávám je ve volných chvílích do elektronické podoby,“ dodal Bureš.

Tvůrci kalendáře se už nyní rozhodli věnovat ten další, na rok 2017, spolkovému životu ve městě.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x