Krajský soud: tresty pro žháře i jejich návodce

K deseti letům odnětí svobody dnes odsoudil zlínský Krajský soud Josefa Struhaře z Brumova-Bylnice za to, že způsobil obecné ohrožení. A to tím, že měl navést dva své známé k vypálení autobazaru ve Slavičíně. Vznikla téměř desetimilionová škoda, shořelo patnáct aut i další zařízení firmy.

S velikým požárem se loni v únoru potýkala řada hasičských sborů více než šest hodin. Soud dnes udělil dvěma žhářům Synkovi a Machů nižší tresty než návodci, který navíc vinu v celém rozsahu popírá.

Machů dostal tříletou podmínku, další dosud netrestaný mladík Synek, který měl zapálit vůz, od nějž se požár rozšířil, odešel od soudu se čtyřletým nepodmíněným trestem.

Nad výší a (ne)poměrem trestů se podivil Struhařův obhájce Pavel Fišer. „Je přinejmenším zvláštní, že ten, kdo zapálí, dostane čtyři roky, ten, kdo údajně navede – a to ještě vinu absolutně popírá – deset let.“

„Zvážili jsme mimo jiné i to, že je Struhař recidivista a také fakt, že by bez návodu k žádnému trestnému činu nedošlo,“ opáčil předseda senátu Radomír Koudela.

Rozsudek není pravomocný, Struhař si chce podat stížnost proti vazbě, v níž je už téměř rok a také odvolání proti vlastnímu rozsudku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x