Noc vědců budou moci lidé prožít i v uherskobrodské hvězdárně nebo planetáriu

UHERSKÝ BROD - Hvězdárna Domu kultury Uherský Brod se v pátek 25. září připojí k akci nazvané Noc vědců. Serveru Zlin.cz to uvedla Veronika Valášková z uherskobrodského Městského informačního centra.

Noc vědců je celoevropská akce vyhlášená Evropskou komisí. Letos se Noc vědců připojila k Mezinárodnímu roku světla a světelných technologií. Na desítkách atraktivních míst v celé republice se uskuteční zajímavé akce. Organizátory Noci vědců jsou přední instituce české a moravské popularizace vědy: univerzity, hvězdárny, planetária, science centra, výzkumné ústavy a další. Pro nejširší veřejnost připravily populárně-vzdělávací přednášky, workshopy, experimenty, zábavné show, hudební vystoupení i otevřené dveře.

V uherskobrodské hvězdárně začne den otevřených dveří v 16 hodin a vstup je zdarma. „Návštěvníci se mohou těšit nejen na prohlídku hvězdárny a jejího vybavení, ale i představení činnosti, pozorování Slunce i noční oblohy nebo na promítání,“ řekla Valášková.

V 19 hodin bude na programu přednáška, na které Jan Kondziolka pohovoří o optických úkazech v atmosféře. „V rámci Noci vědců bude otevřeno i Digitální planetárium v Domě kultury Uherský Brod, a to v době od 17 do 19 hodin,“ dodala Valášková. Programy tu začnou v 17 a 18 hodin.