Uherskobrodskou studánku Amerika čeká proměna

UHERSKÝ BROD - Uherskobrodští zastupitelé schválili investiční záměr spojený s úpravou studánky Amerika. Po revitalizaci neutěšeného stavu lokality volali i obyvatelé města, kteří na radnici zaslali v této souvislosti celou řadu podnětů, serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí města Elen Sladká.

Okolí studánky roky udržovali místní vlastníci a uživatelé zahrádkářských kolonií Třešňovka, Šnajdřice a Chrástka a také členové kynologického klubu. Město v posledních letech provedlo jen drobné opravy studánky, základní úklid a údržbu dřevin. Teď se místo konečně dočká zásadnější změny.

„Město navrhuje celkovou obnovu okolí včetně studánky, která je již ve špatném technickém stavu. Cílem je vytvořit odpočinkové místo na časté trase pěších vycházek pro rodiny s dětmi, pro uživatele okolních zahrádek nebo i pro náhodné kolemjdoucí. Po revitalizaci získá lokalita svůj význam zejména v souvislosti s nově budovanou rodinnou zástavbou v lokalitě Nad Zámkem,“ podotkla Sladká.

Vedení města plánuje mimo jiné zpřístupnit část koryta potoka se studánkou, a to vydlážděním ploch jeho svahů. Zmizí betonové zídky i přástupové schůdky, které nahradí nové. Důležitým zásahem bude výměna nevhodné betonové prefabrikované dlažby za přírodní lomový kámen, nejlépe z místních zdrojů. „Chceme také opravit kamenné zídky okolo odběrného místa vody studánky. Samostatně je navržena výměna zakrytí a přístupu šachty studny, které je dnes řešeno chátrající dřevěnou budkou s dvířky. Měla by tu vzniknout jednoduchá kamenná rotunda s kuželovitým dřevěným zastřešením, která je připomínkou historie zdejšího kraje,“ doplnila mluvčí.

Celé prostranství bude vyčištěno od nevhodných náletových křovin a dřevin. Vznikne zde také posezení s lavičkami a v blízkosti potoka nechá město také instalovat jednoduchý dětský herní prvek. Celé prostranství kolem koryta bude vizuálně propojeno chodníčkem, který je tvořen dubovými pražci. Nebude chybět ani jednoduchá dřevěná lávka z polokmenů přes koryto, která propojí dnes zarostlé a nevyužité místo na druhé straně koryta.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x