Vzpomínka na úspěch z roku 1970

Jak ten čas letí. Dnes jsou to pánové v letech, mnozí už se sedmi křížky na zádech. Ale tehdy, v roce 1970, kluci jako buci. Tehdy v dresech TJ Gottwaldov dokázali skoro nemožné. V nabité konkurenci vyhráli Český a pak i Československý pohár.

Zřejmě největší úspěch za 96 let organizovaného fotbalu ve Zlíně. Dvakrát si na přelomu šedesátých a sedmdesátých let 20. století zahráli nejvyšší fotbalovou soutěž v tehdejším Československu.

Teď se sešli v hospůdce zlínského stadionu, aby si po stěží uvěřitelných 45 letech zavzpomínali.

Mezi pamětníky dominoval jeden z organizátorů setkání Vojtěch Onda. „Premiérově se hrál i Český pohár. Tehdy jsme hráli s Jabloncem 2:2, rozhodující zápas jsme vyhráli 4:0 . A dvojzápasové finále proti Slovanu Bratislava jsme po dvou remízách pak urvali na penalty,“ vzpomíná na historický úspěch.

Kluky z města obuvi pak čekala pohárová Evropa, Pohár vítězů pohárů měl svůj zvuk i lesklý punc.

Bohemians Dublin svěřenci trenéra Bekeského vyřadili a pak nešťastně padli s PSV Eindhoven, když rozhodlo, že po výsledcích 0:1 a 2:1 platil gól vstřelený na hřišti soupeře. Štastnější Holanďané pak celý pohár vyhráli.

Bylo určitě nač vzpomínat, ale úspěšní bývalí hráči se zajímají i o současnost fotbalu ve svém městě. „My jsme byli po čtyřech kolech coby nováček na druhém místě, kluci teď hrají taky dobře, jde jen o to, aby mančaft vydržel pohromadě. Žádné unáhlené rozprodeje. Nám to tehdy po této stránce nevyšlo, brzo odešel třeba nejlepší střelec Tonda Juran a v další sezóně už jsme nejvyšší soutěž neudrželi,“ vybavuje si Onda.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x