Pozor na houby, varují lékaři, jen v Hradišti bylo 14 otrav

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Lékaři v interní ambulanci Uherskohradišťské nemocnice (UHN) zaznamenali za poslední dva týdny 14 případů intoxikace houbami. Houbaře nabádají k opatrnosti, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Šest lidí bylo ošetřeno ambulantně, osm pacientů hospitalizovali. Naštěstí šlo ve všech případech o takzvanou nepravou otravu způsobenou jedlými houbami, které mohou zapřičinit hlavně zažívací potíže. „Například po požití pečárky může dojít k poškození zažívacího ústrojí provázenému zvracením, po požití kuřátek hrozí průjem. Houba vláknice zase způsobuje poškození nervového systému – do půl hodiny po požití dochází k zúžení zornic, nevolnosti, zvracení, když člověk sní muchomůrku tygrovanou, do dvou hodin dojde k rozšíření zornic, suchosti sliznice a kůže, zvýšení tepu a krevního tlaku,“ uvedl primář oddělení interny II Václav Stránský. V případě hospitalizovaných v UHN šlo například o hřib koloděj, který je sice jedlý, ale při nedostatečné tepelné úpravě může způsobit žaludeční problémy.

Pokud zjistí, že zkonzumoval houbu ne zcela známého původu, je nutné, aby co nejdříve vyhledal lékařskou pomoc! Ideální je vzít s sebou zbytek houby či zvratky k následnému mykologickému vyšetření.

„Základem léčebného úspěchu při všech typech otrav houbami je důkladné a co nejrychlejší odstranění jedovatých hub z trávicího traktu. Prioritní v tomto případě je výplach žaludku s následným podáním absorpčního uhlí, což v UHN provádíme ihned po přivezení pacienta na příslušnou ambulanci,“ popsal interní lékař Pavel Bednařík. Lékaři v Uherskohradišťské nemocnici mohou tyto případy ihned telefonicky konzultovat v Toxikologickém centru ve VFN v Praze. „Při hepatotoxickém typu otravy, tedy případu, kdy jsou zasažena i játra, se za nejúčinnější považuje hemoperfuze – mimotělní očišťování krve – kterou u nás provádíme na dialyzačním oddělení,“ dodal Bednařík.

Interní ambulance v Uherskohradišťské nemocnici ročně ošetří kolem padesáti případů otrav houbami. V posledních letech naštěstí vždy šlo jen o takzvané nepravé otravy, tedy zažívací problémy a průjmy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x