Vsetínští strážníci si došlápnou na cyklisty na chodnících

VSETÍN - Starosta Vsetína Jiří Čunek zaznamenal v poslední době vyšší počet stížností občanů na bezohledné chování cyklistů prohánějících se na kole po chodníku a ohrožujících chodce. Pověřil proto městskou policii, aby se na tuto oblast více zaměřila, sdělil serveru Zlin.cz mluvčí vsetínské radnice Jiří Žůrek.

Vidět cyklistu jedoucího po chodníku není v ulicích Vsetína nic až tak výjimečného. Ve většině případů se cyklista chová ohleduplně a žádné riziko střetu s chodci nehrozí. Najdou se však i tací, kteří se chovají bezohledně a chodce na chodnících svou jízdou ohrožují. V obou případech ale člověk jedoucí na kole po chodníku porušuje zákon. Na to, co mu za jeho počínání hrozí, jsme se zeptal mluvčí Žůrek ředitele městské policie Nikolaje Martináka.

Jak to tedy je s cyklisty na chodnících?

Cyklisté se mohou po chodnících pohybovat jen tam, kde je to povoleno dopravním značením, ve Vsetíně například po cyklostezkách či komunikaci od železničního přejezdu u Křivačkárny po křížení s ulicí Na Lapači, kde je provoz chodců a cyklistů smíšený. Jinde
cyklista jedoucí po chodníku porušuje zákon, za což mu může být na místě uložena pokuta až dva tisíce korun.

Jak tvrdě tyto přestupky strážníci trestají u nás na Vsetíně?

Městská policie ve většině případů dosud tyto přestupky řešila upozorněním nebo domluvou. Vzhledem ke vzrůstajícímu počtu těchto případů se společně s Policií České republiky dohodneme na uskutečnění preventivních akcí na toto téma. Následně, v případě, že by se stav nelepšil, přistoupíme k přísnějšímu řešení, tedy ukládání pokut.

Setkáváte se i s dalšími prohřešky cyklistů?

Pohyb chodců i cyklistů v dopravním provozu je celkově velmi problematický, neboť obě skupiny nemají většinou základní povědomí o dopravních předpisech. Naprostá většina chodců je například stále mylně přesvědčena o tom, že na přechodu pro chodce má absolutní přednost. Chodci dále nevědí, že je zakázán jejich pohyb po cyklostezkách. Cyklista jedoucí na kole by se správně neměl vůbec pohybovat přes přechod pro chodce, měl by z kola sesednout a silnici překonat pěšky. V případě, že je na přechodu pro chodce vyznačen pruh pro cyklisty, může přes něj cyklista přejet, ale je povinen dát přednost vozidlům jedoucím po komunikaci, což se také většinou neděje. Přestupků, které páchají chodci i cyklisté, je opravdu velmi mnoho.

Jak by se dalo povědomí o předpisech v oblasti pohybu chodců a cyklistů zlepšit?

Určitě by se na tuto oblast měly při výchově nejmladší generace zaměřit především školy. My se budeme snažit lidi vzdělávat prostřednictvím výše uvedených preventivních akcí. Snad se nám podaří situaci zlepšit. Vše je to ale hlavně o toleranci. Pokud budou k sobě všichni účastníci provozu, tedy motoristé, cyklisté i chodci tolerantní, nebude muset být represe ze strany policie tak silná.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x