V Meziříčí měří kvalitu ovzduší nová monitorovací stanice

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zahájil v těchto dnech monitorování ovzduší na nové stanici ve Valašském Meziříčí. Zlepšení kvality ovzduší ve městě je jednou z priorit radnice, sdělila serveru Zlin.cz její mluvčí Renata Votrubová.

V areálu Základní školy Křižná ve Valašském Meziříčí byla instalována nová automatická stanice státní sítě imisního monitoringu. Doposud zde probíhalo pouze manuální měření polyaromatických uhlovodíků, nyní se přidá automatické měření prašnosti, frakce PM10 a PM2,5.

„Tyto škodliviny jsou měřeny kontinuálně a koncentrace prašnosti jsou každou hodinu aktualizovány na stránkách ČHMÚ. Je tedy možné sledovat okamžité hodnoty škodlivin v ovzduší. Mimo kontinuálního měření prašnosti bude ve stanici ještě probíhat monitoring benzenu,“ informoval vedoucí odboru životního prostředí Rostislav Frydrych.

Jelikož se jedná o městskou pozaďovou stanici, budou data reprezentativní pro celé město Valašské Meziříčí. „Data budou rovněž prospěšná pro celý Zlínský kraj, kde doposud byly pouze dvě automatické stanice (Zlín a Uherské Hradiště). Nyní budou doplněny o Valašské Meziříčí a Těšnovice nedaleko Kroměříže (venkovská pozaďová lokalita),“ popsal Frydrych. Stanice ve Valašském Meziříčí, Zlíně a Těšnovicích pak budou od příští topné sezóny, tedy od října 2016 rovněž součástí Smogového varovného a regulačního systému (SVRS).

„Jsem nesmírně potěšena z toho, že ve Valašském Meziříčí konečně začíná fungovat profesionální monitoring ovzduší. Na webových stránkách města jsme připravili návod, jak prohlížet aktuální data a doporučení, jak se chovat v případě zhoršené kvality ovzduší. Věřím, že údaje budou aktivně sledovat nejen rodiče dětí, ale také ředitelky a ředitelé mateřských a základních škol a dle aktuálního stavu ovzduší budou reagovat na jednotlivá doporučení při organizaci aktivit s dětmi a mládeží,“ řekla místostarostka města Yvona Wojaczková.

Komentář k měření ovzduší, jeho kvality a postup, jak nahlížet na aktuální naměřená data naleznete na stránkách města ve složce Odbor životního prostředí – Měření kvality ovzduší.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x