Cenu města Uherský Brod obdrží sběratelka pověstí a pohádek

UHERSKÝ BROD - Letošní Cenu města Uherský Brod převezme Alena Bartošíková, a to za celoživotní práci v oblasti literární tvorby, sběratelství lidových zvyklosloví, pověstí a pohádek a mimořádný přínos při uchovávání tradic, folkloru, pověstí a balad regionu. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí města Elen Sladká.

Osobnost, která svou mimořádnou činností a aktivitou přispěla k rozvoji města, oceňuje uherskobrodská radnice jednou za čtyři roky. „V letošním roce bylo podáno 13 návrhů na udělení ceny města pro devět navržených kandidátů. Někteří kandidáti dostali i více nominací,“ upřesnila Sladká.

Ocenění se nakonec dočká Alena Bartošíková, a to především za svou spisovatelskou činnost zaměřenou na region. Návrh na udělení ceny Aleně Bartošíkové podala vedoucí Knihovny Františka Kožíka. Stejný návrh společně podali také Irena Koubová a Lubomír Málek a připojeno je 74 podpisů občanů.

Alena Bartošíková je sběratelkou pověstí a pohádek z Kopanic, autorkou povídek, pohádkových příběhů, rozhovorů v rozhlase, publicistických statí, reportáží o lidových umělcích a obohacuje už řadu let svou literární tvorbou a sběratelstvím kulturní život moravského Slovácka. Napsala celkem 14 knih pro dospělé i pro děti a je také autorkou divadelní hry O studánce Ohloběnce a scénáře vánočního příběhu O kominickém učni a dceři cukráře.

Slavnostní předání ceny se uskuteční 29. října.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x