Laktační poradenství slaví v Uherskohradišťské nemocnici desetileté výročí

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Už 10 let funguje v Uherskohradišťské nemocnici certifikovaná laktační poradkyně. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Novopečené maminky si na služby laktační poradkyně velmi zvykly. Poradkyně totiž nepomáhá pouze v nemocnici, ale také na telefonu, mailu nebo dokonce v domácnosti.

Laktační poradkyně Petra Omelková dává rady i budoucím maminkám před porodem. Nejčastěji ale řeší samotné problémy s kojením. „Nejvíce si maminky stěžují na to, že je kojení bolí. Bolest při kojení může mít mnoho příčin, nejčastěji je to nesprávná technika kojení. Někdy se stane, že v porodnici problém nemají a pak přijdou domů a nejsou si jisté tím, co se naučily. Ztrácejí jistotu, jsou nervózní, potřebují všechno znovu ukázat,“ konstatovala Petra Omelková. Proto chodí laktační poradkyně i k maminkám domů, kde si mohou i v klidu popovídat a ukázat celý průběh kojení. Tato služba je zpoplatněna, návštěva doma stojí 350 korun. Po telefonu či mailem však radí zdarma.

„Kojení není samozřejmostí a správná rada ve správnou chvíli může pomoci vysvobodit z bludného kruhu, který někdy spěje k předčasnému ukončení kojení,“ podotkla Petra Omelková. Dodala, že pro někoho je kojení boj a někdy to opravdu nejde. „Většinou se mi ale povede komplikace vyřešit. Velmi důležité je, aby se maminka ozvala ihned po vzniku nějakého problému. Je dobré udělat maximum, ale není nutné věci hrotit za každou cenu. Aby se z kojení nestal každodenní stres a noční můra,“ dodala poradkyně. Maminky mohou odbornici kontaktovat na telefonu 603 100 823 nebo na mailu petra.omelkova@seznam.cz.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x