Vésky a Míkovice jsou nově napojeny na centrální čistírnu odpadních vod

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Uherskohradišťské místní části Vésky a Míkovice jsou nově připojeny na centrální čistírnu odpadních vod (ČOV). Server Zlin.cz o tom informoval mluvčí města Jan Pášma.

Obě místní části byly dosud odkanalizovány jednotnou kanalizací na stávající ČOV ve Véskách. Tato ČOV ovšem neplnila spolehlivě svou funkci, prakticky trvale překračovala požadované koncentrační a bilanční hodnoty vypouštěného znečištění, které jsou stanoveny vodohospodářským orgánem.

„Díky projektu dojde k výraznému zlepšení podmínek životního prostředí města a jeho okolí a v neposlední řadě také k eliminaci rizika kontaminace podzemních i povrchových vod,“ poznamenal starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha. Stavbou se však rovněž vytvořily předpoklady pro připojení sousedních obcí Podolí a Popovic.

Příprava projektu začala v září 2008, město se dvakrát pokoušelo o získání dotace z ministerstva zemědělství, ale projekt nebyl vybrán. Úspěch projektové žádosti se dostavil až v roce 2013, a to v rámci Operačního programu Životní prostředí, kde byl projekt schválen a doporučen k financování.

Celkové náklady projektu dosáhly výše 26,8 milionu korun, z toho způsobilé výdaje činí 23,7 milionu korun. Městu se podařilo získat dotaci z Operačního programu Životní prostředí 16,3 milionu korun.

Aktuálně je stavba ve zkušebním provozu, s ostrým startem se počítá od 1. ledna příštího roku. V tuto chvíli je v běhu veřejná zakázka na provozovatele kanalizace a souvisejících objektů ve vlastnictví města Uherské Hradiště.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x