ZŠ Turkmenská ve Vsetíně rozšířila nabídku vzdělání pro zdravotně postižené děti

VSETÍN – Širší nabídku vzdělání pro zdravotně postižené děti nabízí Základní škola Turkmenská ve Vsetíně. Od nového školního roku je v ní pro zdravotně postižené děti navíc jedna třída mateřské školy speciální a jedna třída praktické školy jednoleté, informovala server Zlin.cz za vsetínskou radnici Adéla Kousalová.

Škola je zaměřená na práci s postiženými, nyní jen posílila svou nabídku. „Mateřská škola speciální je určená pro předškolní děti se zdravotním znevýhodněním a se zdravotním postižením. S dětmi pracují speciální pedagogičtí pracovníci, kteří jim s ohledem na jejich individuální zdravotní postižení pomáhají terapiemi a metodami stimulovat jejich osobnost k dalšímu rozvoji,“ uvedla ředitelka Dagmar Šimková. Tím se u dětí podporuje samostatnost a rozvíjení schopností.

Praktická škola jednoletá je vzdělávacím oborem středního stupně vzdělání. „Je určená pro žáky do 26 let se sníženou úrovní mentálního postižení, kteří ukončili povinnou školní docházku,“ doplnila Kousalová. Žákům umožňuje rozšířit si a doplnit teoretické i praktické vzdělání a poskytuje jim základní dovednosti a návyky pro výkon jednoduchých činností v běžném životě. „Naši žáci pracují v rámci výuky pod dohledem pedagogického pracovníka v odborných pracovnách, jako je cvičná kuchyň nebo keramická dílna. Po ukončení vzdělávání se mohou v rámci svých možností uplatnit při pomocných pracích nebo ve službách,“ sdělila Šimková.

Podle ní se tak mohou žáci zapojit do zdravotnictví, sociálních nebo komunálních služeb, do výrobních podniků nebo zemědělství a případně pracovat na chráněných pracovištích. „Škola je ukončená závěrečnou zkouškou, která se skládá z předvedení praktických dovedností,“ doplnila Kousalová.

Zařízení tak pod jednou střechou sdružuje kromě speciální mateřinky i praktické školy jednoleté i základní školu praktickou a základní školu speciální. Posláním pedagogů ze ZŠ Turkmenská je speciálními vzdělávacími prostředky a metadami umožnit zdravotně postiženým žákům dosáhnout co možná nejvyššího stupně znalostí a dovedností s ohledem na jejich možnosti.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x