Ochránci přírody zachránili bobra evropského, uvízl v nefunkčním náhonu

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - V nefunkčním náhonu vody za splavem u Rožnovské Bečvy ve Valašském Meziříčí uvízl bobr evropský. Městští strážníci povolali na pomoc ochránce přírody, kterým se podařilo zvíře bezpečně odchytit, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí města Renata Votrubová.

Jednalo se o dospělého bobra evropského a podle všeho byl v náhonu uvězněn už delší dobu. „Zvíře bylo velmi silně vystresované a také unavené. Bobra se po několika pokusech podařilo v prázdném tělese odchytit a následně byl vypuštěn zpět do přírody,“ konstatovala Votrubová.

Strážníky překvapilo, že objekt byl naprosto nezabezpečený a volně přístupný. „Jde o místo, kde mohou spadnout nejen zvířata, jak se tomu stalo v tomto případě, ale také lidé, a to především malé děti,“ dodala Votrubová.

Bobr evropský je po jihoamerické kapybaře druhým největším hlodavcem. Je chráněn jak českou, tak evropskou i mezinárodní legislativou. V celé ČR žilo v roce 2008 přes tisíc bobrů. Početnost bobrů ale kvůli absenci přirozených nepřátel a legislativní ochraně stále narůstá.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x