Houbaři končí sezónu sucha, které nikdo nepamatuje

"Mluvila jsem s celou řadou pamětníků, takové sucho v lese nepamatují ani ti úplně nejstarší," stýská si na závěr letošní prazvláštní houbařské sezóny znalkyně hub a předsedkyně Mykologického klubu ze Salaše u Velehradu Alena Filípková.

Postesk na letošní přírodní podmínky, tedy sucho, horko a vítr – tři naprosto největší nepřátele vyznavačů houbaření – ovšem zdaleka neznamená rezignaci. 

Hůř totiž už asi být nemůže a navíc se na samém konci letošního pátrání po houbách objevila jiskřička či spíše plamínek naděje. 

„Jasně, Chřiby dávají i teď, tedy těm, kdo mají lesy opravdu rádi. Pozvali jsme kamarády, děti z mykologického kroužku v Uherském Hradišti a ty se určitě domů nevracely s prázdnou. Kromě krásných estetických zážitků z barvícího se lesa měly děti v košících třeba holubinky, václavky a suchohřiby,“ říká s ulehčením Filípková.

A taky radí. „Hlavně václavky musíte alespoň deset minut důkladně povařit, jsou přeci jen hůře stravitelné. Po důkladné přípravě je ale třeba guláš z václavek výborným zpestřením jídelníčku.“

Letošní rok houbám opravdu nepřál, zvláště moravské hory od Chřibů až po Javorníky ležely většinou ve srážkovém stínu a úlovky opravdu příliš hojné až na výjimky nebyly.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x