Postesk na letošní přírodní podmínky, tedy sucho, horko a vítr – tři naprosto největší nepřátele vyznavačů houbaření – ovšem zdaleka neznamená rezignaci.
Hůř totiž už asi být nemůže a navíc se na samém konci letošního pátrání po houbách objevila jiskřička či spíše plamínek naděje.
„Jasně, Chřiby dávají i teď, tedy těm, kdo mají lesy opravdu rádi. Pozvali jsme kamarády, děti z mykologického kroužku v Uherském Hradišti a ty se určitě domů nevracely s prázdnou. Kromě krásných estetických zážitků z barvícího se lesa měly děti v košících třeba holubinky, václavky a suchohřiby,“ říká s ulehčením Filípková.
A taky radí. „Hlavně václavky musíte alespoň deset minut důkladně povařit, jsou přeci jen hůře stravitelné. Po důkladné přípravě je ale třeba guláš z václavek výborným zpestřením jídelníčku.“
Letošní rok houbám opravdu nepřál, zvláště moravské hory od Chřibů až po Javorníky ležely většinou ve srážkovém stínu a úlovky opravdu příliš hojné až na výjimky nebyly.