Ve Vsetíně slavnostně odhalí náhrobek Josefa Sousedíka

VSETÍN - Na Valašském Slavíně v rožnovském skanzenu, kde odpočívají valašští velikáni, kteří proslavili svůj rodný kraj v nejrůznějších oblastech, přibude zanedlouho další památník. V sobotu 24. října ve 14 hodin zde bude slavnostně odhalen náhrobek vsetínského vynálezce, starosty, vlastence a bojovníka proti fašismu Josefa Sousedíka, oznámil serveru Zlin.cz Jiří Žůrek ze vsetínské radnice.

Jedna z nejvýznamnějších osobností vsetínské historie nemá dosud svůj náhrobek. Po zatčení gestapem, následném mučení a pokusu o útěk byl Josef Sousedík 15. prosince 1944 zastřelen a jeho tělo bylo poté zpopelněno. Urna s popelem se ale ztratila.

„Tatínek tak nemá dodnes žádný hrob. Náhrobek by jej tak měl důstojně připomenout,“ uvedl před nedávnem syn Josefa Sousedíka Tomáš, který se dlouhodobě zasazuje o zviditelnění odkazu svého otce, jenž byl za vlády komunistů potlačován.

Autorem náhrobku, který je v současné době dokončován, je vsetínský akademický sochař Miroslav Machala. Ten je mimo jiné i autorem náhrobků dalších velikánů Zdeňka Kašpara či Augustina Mervarta. „Je to pro mne čest, že právě můj návrh byl vybrán k realizaci,“ řekl Miroslav Machala, který náhrobek znázorňující řez elektromotorem tesá z božanovského pískovce. Na něm pak bude nápis Josef Sousedík, valašský Edison a vlastenec.

Na vzhledu náhrobku se shodlo vedení města Vsetína i Rada starších rožnovského skanzenu, která je poradním orgánem jeho ředitele. Samotnému odhalení náhrobku na Valašském Slavíně bude předcházet setkání v kostelíku svaté Anny v Dřevěném městečku, kde promluví ředitel skanzenu Jindřich Ondruš, starosta Vsetína Jiří Čunek i syn Josefa Sousedíka Tomáš Sousedík.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x