Kraj uspořádal konferenci o rizikovém chování předškolních dětí

ZLÍNSKÝ KRAJ – Jak zvládat projevy zvýšené agresivity dětí v mateřských školách, čím je rizikové chování předškoláků způsobeno a jak mu předcházet - to bylo hlavní téma III. ročníku krajské konference věnované této problematice. Server Zlin.cz o ní informovala Helena Mráčková ze zlínského hejtmanství.

Akci pro ředitele a pracovníky mateřských škol uspořádal Odbor školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Zlínského kraje pod záštitou radního Petra Navrátila.

„Protože prevence rizikového chování dětí podobně jako třeba bezpečný internet patří k aktuálním tématům současnosti, kraj se snaží už i vůči mateřským a základním školám plnit úlohu metodického vedení a být nápomocen při předávání informací a dobré praxe. V podobně zaměřených akcích, kde nabízejí své zkušenosti odborníci, proto budeme pokračovat,“ řekl při zahájení konference radní Navrátil.

Příčiny zvýšené agresivity předškolních dětí vysvětlila psychoterapeutka Zuzana Netočná. „Agrese není pouze negativní věcí, je to projev vitální síly člověka a má svůj základ v pudu sebezáchovy. Avšak může také velmi ubližovat a omezovat svobodu druhého. Proto je potřebné s výrazně agresivními dětmi pracovat a zařadit do terapie celý rodinný výchovný systém,“ řekla Zuzana Netočná.
Preventivní aktivity a zkušenosti s danou problematikou prezentovaly lektorky Lenka Skácelová, Kamila Nováková a Andrea Hradilová.

Účastníci konference se shodli na tom, že velký vliv na nárůst agresivity malých dětí má pasivní televizní nebo počítačová zábava. Zejména některé typy elektronických her jsou velmi návykové a způsobují napětí. To pak v kombinaci s nezájmem ze strany matek malých dětí, jejich únavou nebo nedostatkem času často vede k deprivaci dětí. Rovněž příliš ochranářská a přehnaně tolerantní výchova, kdy dětem nejsou jasně stanovené mantinely, zapříčiňuje výchovné problémy. Samozřejmě i špatný příklad v rodině sehrává nemalý vliv. Psychologové vědí, že agresivní děti jsou často samy obětí agresivního chování.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x