Do Kroměříže dorazí jedinečná kolekce etiket sýrů

KROMĚŘÍŽ - Ve vestibulu kroměřížské radnice bude od pátku 16. října k vidění naprosto jedinečná kolekce etiket farmářských sýrů z celého světa, která je součástí největší sbírky etiket na světě pod názvem Laktos Collection. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí města Jaroslava Sílešová.

Novou výstavou se radnice snaží navázat na expozici Milan Vyhnálek – král syrů z Tasmánie, která měla obrovský ohlas.

Autorem sbírky etiket je absolvent Vyšší odborné školy potravinářské a Střední průmyslové školy mlékárenské Kroměříž Ladislav Likler (72). Etikety začal sbírat před padesáti lety v Kroměříži. „Studoval jsem zrovna v Kroměříži a poslali nás vyklidit půdu školy. Tam jsme objevili asi 60 let staré etikety. Byly nádherné a dodnes patří k tomu nejlepšímu, co sbírka obsahuje. Tehdy začala sbírka etiket pomalu vznikat,“ svěřil se serveru Zlin.cz Likler.

V současné době obsahuje celá sbírka Laktos Collection asi 230 tisíc kusů etiket ze 110 zemí světa. Mezi nejvzácnější kousky patří staré české etikety, které zdobily sýry vyráběné v malých mlékárnách před rokem 1948.

Unikátní kolekci etiket sýrů si už mohli prohlédnout také lidé v Brně. V Kroměříži potrvá výstava do 13. listopadu a pak se přesune na další místa, například do Národního zemědělského muzea v Praze.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x